Det finske industrilokomotivet klarer ikke å henge med i deneksplosive veksten i salget av smarttelefoner.

I tredje kvartal falt Nokia ut av listen over verdens femstørste produsenter av smarttelefoner, viser foreløpige tall fraanalyseselskapet IDC (International Data Corporation) .

Samsung er vinneren

Finnene må se seg slått av canadiske Research in Motion(Blackberry-telefonene), kinesiske ZTE (Zhongxing Telecommunication Equipment)og taiwanske HTC (High Tech Computer Corporation).

Det er sørkoreanske Samsung Electronics som har overtatt somverdens størst mobilprodusent, både målt i form av antall solgte mobiltelefonertotalt og i antall solgte smarttelefoner.Samsung solgte totalt 105,4 millioner mobiltelefoner itredje kvartal, en økning på 20,9 prosent på ett år. Det gir sørkoreanerne englobal markedsandel på 23,7 prosent.

Satser på Windows

I fjor var Nokia fortsatt verdens størst mobilprodusent meden markedsandel på 24,5 prosent. Men salget har stupt 22,2 prosent det sisteåret.

Nokia solgte 82,9 millioner telefoner i tredje kvartal oghadde en markedsandel på 18,7 prosent.

Det finske selskapet har ikke hatt noen suksess med sinesmarttelefoner som er bygd på programvareplattformen Symbian. Derfor harfinnene vraket denne løsningen og satser i stedet på samarbeidet medamerikanske Microsoft og deres Windows-baserte løsninger.Nokias første Windows-telefoner ble lansert tidligere ihøst.

-Selskapets overgang fra Symbian-telefoner tilWindows-telefoner har gitt konkurrentene rikelig med muligheter for å stjelemarkedsandeler fra Nokia de siste 18 månedene. Men markedet for smarttelefonerer bare i starten noe som betyr at det er rom for flere produsenter ogplattformer, sier senioranalytiker Kevin Restivo i IDC.

Nokia satser alt på de nye smarttelefonene på den nyeWindows 8-plattformen når den kommer i salg.

«Alle» vil ha smarttelefon

Det totale salget mobiltelefoner i verden økte med 2,4prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år. Det ble solgt 444,5millioner telefoner.

Nesten halvparten av dette totalsalget (40 prosent) varsmarttelefoner (179,7 millioner telefoner).

Salget av smarttelefoner har eksplodert. Økningen er på 45,3prosent fra tredje kvartal i fjor.Salget av Apples iPhone-er utviklet seg tilnærmet flatt. MenIDC-tallene fanger ikke opp lanseringen av den nye iPhone 5-modellen tidligerei høst.

Apple var fortsatt verdens nest største på smarttelefoner itredje kvartal med en markedsandel på 15 prosent.