Det foregår en real slåsskamp i norsk medieverden. Den pris kabelselskapene må betale for å distribuere TV 2, er økt betraktelig. Canal Digital sier at hvis de skal akseptere prisen, vil deres kostnad for grunnpakken øke med 40 til 50 prosent.

Det er kulturministrene Trond Giske og Anniken Huitfeldt som har godkjent avtalene.

Av de to store kabel-tv-selskapene har Get inngått avtale med TV 2 om nye priser. Telenor-eide Canal Digital har nektet å godta prisene, og striden vil havne i rettssalen.

Det som er klart, er at det uansett er du og jeg som må ta regningen når TV 2 nå vil ha mer penger for distribusjonen. Kulturdepartementet har pålagt distributørene at vi alle seere skal få TV 2s hovedkanal. Det er til og med den statlige oppnevnte kabeltvistnemnda som bestemmer prisen.

Lite valgmuligheter

— Forbrukerne blir skadelidende, sier Forbrukerrådets direktør Thomas Nortvedt.

— Folk har for få valgmuligheter når det gjelder TV. Vi ser at forbrukerne reagerer når man både må betale og se på reklame. Et sted går det en grense. De som vil bytte leverandør, har ofte kjempestore problemer, sier Nortvedt.

— Det er stor forskjell på de forskjellige distribusjonsplattformene som kabel-TV, parabol og RiksTV. Det er så å si ingen konkurranse innenfor plattformene, og etter Forbrukerrådets oppfatning gir det liten mening å si at satellitt er et godt alternativ til kabel. I tillegg kommer utfordringen med at tjenester ofte er koblet sammen, som igjen gjør bytte av TV-distributør mer enn vanskelig.

Forbrukerrådet har lenge jobbet mot kabelselskapenes pakketilbud. De mener valgfriheten bør være større. Kulturdepartementets egen rapport «TV, mangfold og valgfrihet» er ikke blitt fulgt opp, sier Nortvedt.

— Rapporten foreslo blant annet en portal med oversikt over hvilke TV-leverandører folk har. Vi hadde store forhåpninger til det arbeidet som ble lagt ned i utvalget, men Kulturdepartementet har ikke vist nevneverdig interesse. 17 måneders arbeid i utvalget fremstår som forgjeves, sier Nortvedt

- Uheldig prosess

Øyvind Husby er styreleder i Kabel Norge, en interesseorganisasjon for kabelselskapene. Før var det reklamen som finansierte distribusjonen. Etter departementets vedtak i 2010 har prisene økt kraftig, bekrefter han.

— Dette er en uheldig prosess som virker politisk styrt. Det skjedde i forbindelse med at TV 2 fikk allmennkringkasteroppdraget siste gang. Daværende kulturminister Trond Giske var arkitekten bak, og avtalen ble signert under nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt. I andre land betaler TV-selskapene for å bli distribuert.

Strategi- og produktdirektør Haakon Li Dragland i Canal Digital Kabel TV sier regningen for TV 2-distribusjonen kommer til å havne i alle norske hjem.

— Jeg er ganske sikker på at politikerne ikke så hvilket dyr de skapte, da de ga TV 2 disse rettighetene. Politikerne har skapt en ny, lisensfinansiert kringkaster. Det eneste som står igjen er at vi aksepterer dette.

- Hvorfor har Get akseptert TV 2s økte avgift og ikke Canal Digital?

— Jeg vet ikke. Det jeg vet, er at hvis våre forsvarsverker ryker, kommer regningen til å stige også for Gets kunder.

Li Dragland tror regningen kommer på flere hundre kroner i året.

— Hvis vi gir oss i denne saken, får TV 2s eier Egmont sette en lisens om du vil, som over tid kan komme opp i så mye som et par tusen kroner i året for kundene.

- Har stukket av med pengene

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 vil ikke være med på at kanalen er med på å pålegge folk en ny lisens.

— Overhodet ikke. Det er en uavhengig nemnd som er satt til å fastsette markedsprisen på TV 2. Norske husstander betaler hvert år mange hundre kroner til kabelselskapene. Det er Canal Digital som har stukket av med pengene opp gjennom årene, uten at de har gått tilbake til TV 2.

Indrøy mener det er vesentlig for saken å opplyse om at det faktisk var Canal Digital som gikk til kabeltvistnemnda for å få fastsatt en markedspris på TV 2.

— De fikk fastsatt markedsprisen, men de var så misfornøyd med beslutningen at de valgte å saksøke TV 2 og staten.

- Kan du være enig i at det kan føles som en lisens når det er departementet som har bestemt at TV 2 skal formidles i grunnpakkene?

— Uavhengige jurister i kabeltvistnemnda har kommet frem til en markedspris. Formidlingsplikten er det regjeringen som har besluttet, sier Rune Indrøy.

Det lyktes ikke Aftenposten å få kommentar fra kulturminister Anniken Huitfeldt i denne saken tirsdag.