— Ingen av dem som arbeider ved hotellet er organisert i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, opplyser forbundsleder i Hordaland, Djevat Hisenaj, ifølge Bergens Tidende.

Styreleder Daniel Opitz har tidligere avvist at hotellet drives på dugnad av Brunstad Christian Church (BCC), som er menighetens offisielle navn.

— Alle de ansatte er valgt ut på bakgrunn av kvalifikasjoner. Det er ryddige og greie arbeidsforhold, og de kan si opp når de vil, sa Opitz til BT i fjor.

Se video av hvordan Smiths Venner oppfordrer til at menighetene skal bidra med mer penger i Bergens Tidende.

Grunnkurs i servering

BT har fått tilgang til interne dokumenter som hotellet har brukt i opplæringen av personalet. Der fremgår det tydelig at det er menigheten som står bak driften.

«Mange som kommer hit, vet at vi er menighetsfolk. Vi må gjøre et godt inntrykk», heter det i en Powerpoint-presentasjon med tittelen «serveringskurs».

Opplæringen er åpenbart for nybegynnere, og viser blant annet forskjellen på rødvins— og hvitvinsglass. En annen plansje forklarer hvordan servitøren kan bære tre tallerkener samtidig.Personalet er delt inn i ulike arbeidslag, som har ansvaret for å lage mat, dekke bord, servere, gjøre rent, vaske opp og så videre.

«Det kan være lurt at vi øver oss på interne arrangementer på forhånd», heter det i ett av skrivene, ifølge BT.

- Ingen er organisert

Hisenaj mener opplæringen tyder på at hotellet benytter ufaglært arbeidskraft.

Han sier han har prøvd å komme i kontakt med ledelsen og personalet på hotellet, men gitt opp.

— Vi ønsket å forhøre oss om lønns- og arbeidsvilkårene, og ville be om tariffavtale for de ansatte. Ledelsen var ikke interessert i at vi skulle komme og snakke med personalet. Jeg ble lovet en tilbakemelding, men hørte aldri noe, sier Hisenaj.

Forbundet fraråder bedrifter og organisasjoner å holde konferanser på hoteller der arbeidstakerne ikke har ordnede lønns- og arbeidsvilkår. Hordaland fylkeskommune er blant dem som krever at hotellansatte skal ha tariffavtale.

- Ekstremt press

BCC har bygget opp et splitter nytt hotell på stedet der Marsteinen hotell tidligere lå. Menigheten har lagt ned et stort dugnadsarbeid både i byggearbeidene og i driften av hotellet.

BT skrev i går at enkelte tidligere medlemmer og familie av nåværende medlemmer mener at folk sliter seg ut på dugnadsarbeidet.

De lokale menighetene sender jevnlig penger til hovedkvarteret på Brunstad i Vestfold.

Av dokumentene går det frem at et medlem i Bergen må jobbe 40 timer i måneden for at den lokale menigheten skal sende 3000 kroner til Brunstad.

«Du som er med i denne ordningen bør derfor være ekstra takknemlig for at du er i en menighet som har gjort det så lett for deg å løse denne utfordringen», heter det i et skriv til medlemmene.

- Vanlig kommersiell drift

Styreleder Daniel Opitz gjentar overfor BT at hotellet drives helt uavhengig av menigheten.

- Hvorfor står det da i ett av skrivene at «mange vet at vi er menighetsfolk»?

— Dette er våre interne dokumenter du har gjort innbrudd i. Hotellet er en helt vanlig kommersiell bedrift. Personalet er ansatt etter egnethet.

- Hvorfor er da kursmateriellet beregnet på amatører?

— Du gjør innbrudd i våre konfidensielle dokumenter, og det vil bli anmeldt. Du skal passe deg litt, for vi har skarpskodde advokater. Vi er ikke dumme, snille, kristne mennesker som bukker for deg som journalist. Du skal få det så det suser, sier Opitz.