Rentene på 10-årige, spanske statsobligasjoner hadde i 10.30-tiden steget 0,2 prosentpoeng til 6,04 prosent.

Det er første gang siden 27. april at de spanske rentene er over seks prosent.

Spania er blitt eurosonens nye ømme punkt i eurokrisen. Arbeidsledigheten er skyhøy, og det er satt store spørsmålstegn ved bankenes soliditet.

Den spanske regjeringen arbeider nå med å redde banken Bankia med en kapitalinnsprøytning på 7-10 milliarder euro. Bankia ble etablert i 2010 gjennom en sammenslåing av syv sparebanker. Når staten nå kommer til unnsetning, blir de private aksjonærenes eierandel kraftig vannet ut.

Har Spania råd?

Redningspakken for Bankia er ifølge ekspertene overkommelig for staten.

Men med statlige lånerenter på allerede høye 6 prosent, er det et spørsmål i hvilken grad den spanske staten har råd til å redde finansnæringen, om det skulle bli behov for vesentlig mer penger.

I verste fall kan Spania bli tvunget til å be om hjelp fra EUs redningsmekanismer, i likhet med Hellas, Portugal og Irland.

Byggeboble

Bakteppet for spanjolenes problemer er de enorme investeringene som ble gjort i eiendom frem til finanskrisen. Nå sitter boligkjøpere, utbyggere og banker i saksen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil den spanske regjeringen kreve at bankene setter av ytterligere 35 milliarder euro mot tap på utlån til landets byggenæring. Regjeringen vil at tapsavsetningene økes til 30 prosent av utlånene til denne bransjen, mot dagens 7 prosent.

Spanske banker har ifølge byrået bokførte lån på 298 milliarder euro, 2250 milliarder kroner, til utbyggere. Det tilsvarer nesten en tredjedel av Spanias bruttonasjonalprodukt.

I aksjemarkedene har de fleste bankene tapt rundt 40 prosent i verdi det siste året, og alle har fått problemer med å finansiere seg fra dag til dag i markedet.

Det skyldes at internasjonale banker og investorer ikke lenger tør å låne ut penger til de kriserammede eurolandene. Blant forvalterne som nå holder pengene sine unna Sør-Europa, er det norske oljefondet.

Rekordlave renter i Tyskland

Mens investorene rømmer spanske gjeldspapirer, søker de tilflukt i mer solide Tyskland. 10-årige, tyske statsrenter er onsdag formiddag falt til under 1,54 prosent.

Italienske 10-årsrenter, som de siste månedene har beveget seg i takt med de spanske men på et litt lavere nivå, er onsdag formiddag på 5,53 prosent. Det er opp 0,08 prosentpoeng fra i går.