I juni har Baksaas holdt koken i ett tiår på Telenor-toppen, om han da sitter så lenge.

Men alt i alt har aksjonærene lite å klage på. Sammenlignet med andre teleselskaper, har Telenor-eierne, med staten i spissen, fått godt betalt.

Det var en lettskyet og mild dag i Oslo da Baksaas tok over for Tormod Hermansen i Telenor, 21. juni 2002. Om du kjøpte 100 Telenor-aksjer den dagen, ville det kostet deg 3840 kroner. I dag er de samme aksjene verdt 10 430 kroner. I tillegg ville du ha fått 1715 kroner i utbytte.

Om du kjøpte 100 Telenor-aksjer den dagen, ville det kostet deg 3840 kr. I dag er de samme aksjene verdt 10 430 kroner.

Det tilsvarer mer enn en tredobling av investeringen.

Slår konkurrentene

Sammenlignet med selskaper som svenske TeliaSonera og Tele2 og britiske Vodafone, er Telenor-aksjen en soleklar vinner. Også sammenlignet med den oljedrevne hovedindeksen på Oslo Børs, har Baksaas holdt tritt. Den er gått fra 152,7 til 412 poeng.

- Det som har gjort Telenor til det Telenor er i dag, er at man var risikovillig, med staten i ryggen, og gjorde store og ikke minst tidlige investeringer i telekomsektoren utenfor Norges grenser. Noe har vært helt forferdelig, som for eksempel Danmark, mens andre investeringer har vært ganske gode, sier Carnegie-analytiker Espen Torgersen.

Surfet på Hermansen

Men flere av de tidlige sjakktrekkene ble gjort før Baksaas tok kommandoen. Hans egen handlekurv i utlandet har ikke gitt like god ettersmak i aksjemarkedet: Bomturer i Serbia, Danmark, Pakistan og fremfor alt India peker seg ut.

I Pakistan har Telenor skrytt av vekst og fremdrift, men analytikerne ser ikke den store verdien i investeringen med dagens verdsettelse.

- Det er som om du har en vestvendt leilighet på Stovner, som du mener er verdt 100 000 kroner kvadratmeteren. Det er ikke sikkert du får solgt den til det i markedet. Særlig om du blir tvunget til å selge med Taliban i Nord-Pakistan, sier Torgersen.

I slike store oppkjøp har toppledelsen stor innflytelse. Derfor er ikke Baksaas spesielt populær på Børsen, til tross for at selskapet høster mye ros for å være god på å drive sine selskaper.

- Hvis du ikke evner å drifte og være flink i de markedene over ti år, hadde du sett mange lik falle ut av skapet og mange forferdelig dårlige tall. Det er kanskje det jeg vil berømme dem mest for. De har drevet med telekom i Norge og Norden, de har eksportert det ut, satt kunnskapen i et godt system og forvaltet den på en god måte, sier Torgersen.Når Baksaas i dag legger frem sine resultater siden nyttår, vil forsamlingen igjen lure på om han blir sittende. Det er ikke første gang:

Skrekklisten

Det begynte med kraftige kostnadskutt, nedbemanninger og beskyldninger om maktarroganse fra konkurrenter i telemarkedet.

Så ble det verre. En mangeårig, bitter strid med den russiske oligarken Mikhail Fridman holdt på å ende med et tap på 17 milliarder kroner, men her ble Telenor reddet av regjeringen. Deretter ble det krangel over eierskap i Grameenphone i Bangladesh med nobelprisvinner Muhammad Yunus. I samme land avslørte en dansk journalist grusomme arbeidsforhold hos Telenors masteleverandører.

Baksaas høstet heller ikke særlig anerkjennelse for Telenors sponsing av datterens russebuss, eller for å ha tjent 120 millioner kroner i lønn og pensjonsordninger siden 2002.

Presentasjon på Fornebu

Men nå blåser det kraftigere enn noen gang rundt Baksaas. Telenor står i fare for å tape et sted mellom 16 og 20 milliarder kroner i India. Samtidig har Baksaas sterkeste støttespiller, Harald Norvik, fått sparken av næringsminister Trond Giske.

Klokken 09.00 i dag møter han pressen på Fornebu.

Jakter styreleder

Jan-Erik Korssjøen annonserte i forrige uke at han trekker seg fra vervet som leder av valgkomiteen og bedriftsforsamlingen i Telenor. Men han bedyrer overfor Aftenposten at komiteen har startet møtevirksomheten og er i gang med jakten på en ny styreleder etter Harald Norvik. Han sier komiteen vil gjøre alt den kan for å komme i mål med dette arbeidet til generalforsamlingen 16. mai, men han kan ikke garantere det.

- Vi gjør hva vi kan for å rekke det. Men vi vet jo ikke hva de vi snakker med vil svare, sier han.

Giske påpekte i forbindelse med at Korssjøen trakk seg at det var naturlig som følge av Korssjøens vennskap med avtroppende styreleder Norvik. Korssjøen ønsker ikke å kommentere dette utover at både regjeringen og Telenor har kjent til dette vennskapet.

-Jeg er stolt av de vennene jeg har.