Norges miljøbevisste kronprinspar ble tatt godt imot Offshore Technology Conference (OTC) i Houston som åpnet mandag. For oljenasjonen Norge er messen en viktig arena, og de kongelige hadde flere viktige oppgaver under besøket. De åpnet blant annet teknologiselskapet FMC Technologies' stand designet av arkitektfirmaet Snøhetta.

Paret fikk også et møte med guvernør Rick Perry mens de var på det enorme messeområdet.

40 år

— I 1973 åpnet min svigerfar, daværende kronprins Harald, den aller første norske paviljongen med norske utstillere her på OTC. I dag er det en ære for kronprinsen og meg selv å gjøre det samme, så kronprinsesse Mette-Marit da hun holdt den offisielle åpningstalen for den norske paviljongen.

Kronprinsessen trakk frem konferansen betydning som møteplass for å utveksle nye ideer og ny teknologi. Hun nevnte også at over 30 norske selskaper var involvert i redningsarbeidet etter Deepwater Horizon-ulykken i 2010.

Sjømannskirken har også en egen stand i den norske paviljongen på oljemessen og bød på kaker i rikt monn og etter beste norske tradisjon. Over 10.000 nordmenn bor og arbeider i Houston-området, den største konsentrasjonen utenfor Norge.

— Sjømannskirken i Houston skuffer ikke! Kakebuffet i verdensklasse på Norges paviljong, skrev de kongelige på Facebook mens de ennå var på messeområdet.

Fyrer med flis

Å være offisiell gjest på verdens største oljemesse kan nok være en slitsom affære. Derfor kom det nok gledelig på kronprinsparet at de for en liten stund kunne la seg synke ned i kinostoler med en bøtte popkorn og se på film i 3D da besøkte National Oilwell Varco.

Men de kongelige måtte ikke bare forholde seg til oljerelaterte ting. Paret har i mange andre sammenhenger markert seg som svært miljøbevisste, og kronprins Haakon kjører elbil og har blant annet deltatt i race for nullutslippsbiler. På spørsmål om det kunne være aktuelt med vindmøller på Skaugum, svarte kronprinsen at det ikke var aktuelt.

— På Skaugum fyrer vi med fliseovn, fortalte Haakon.