Fra rik til rikere på Mohn-handel

Trond Mohn, hans sønn, søster og nevø deler 11,8 milliarder av salgssummen på 13 milliarder for familiekonsernet. Toppsjefen og andre nære medarbeidere blir også styrtrike.

Publisert Publisert

MILLIARDSTRØM: Trond Mohn og Frederik W. Mohn (til venstre) deler drøye ni milliarder av salgssummen på 13 milliarder. I midten toppsjef Magne Sangolt som gjennom sin eierpost vil ha rett på 331 millioner av salgssummen. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

  • Guro Valland
  • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Gjennom salget av Frank Mohn-konsernet kommer de enorme verdiene Mohn-famillien har sittet på til syne. Trond Mohn har i tilegg sørget for å belønne sine nøkkelmedarbeidere på en måte andre direktører bare kan drømme om. Nå blir innsatsen omgjort til kontanter for disse nære medarbeiderne og deres familier. De er blitt kjøpte ut av Trond Mohn i samme prosess som handelen med Alfa-Laval.

Deler ni milliarder

Gjennom salget av Frank Mohn-konsernet får eierselskapet Wimoh AS et kontantbeløp på 13 milliarder kroner. I følge administrerende direktør Magne Sangolt er selskapet gjeldfritt. Av salgssummen blir drøye ni milliarder sønnen Frederik Wilhelm Mohn og faren Trond Mohns andel, etter at Trond Mohn har kjøpt ut direktørene som hittil har vært medeiere i konsernet. Tronds søster Marit Mohn Westlakes selskap har en andel på 2,6 milliarder kroner av pengene. Eierposten er delt mellom henne og sønnen Stian Westlake med rundt halvparten hver. Stian Westlake eier 49 prosent av aksjene.

Trond Mohns nevø STIAN WESTLAKE eier rundt 10 prosent av Frank Mohn-konsernet Foto: Lisbon Council

Marit Mohn Westlake er bosatt i London. Selskapet hennes eier 20 prosent av skipspumpekonsernet. I 2012 rangerte Kapital henne som Norges tredje rikeste kvinne, med en formue på 2,95 milliarder kroner. Hun er også aksjonær i to av bergens­baserte Borea sine selskaper, Borea Kreditt og Borea Noterte III, hvor ­selskapet hennes eier litt over 46 ­prosent til sammen. Investerings­selskapet går som det griner. I fjor endte overskuddet før skatt på over 490 millioner kroner, og egenkapitalen steg til nærmere 2,4 milliarder. Bare i kontanter sitter mor og sønn Westlake på mer enn 820 millioner kroner, og for første gang siden selskapsstart ble det tatt utbytte på 20 millioner kroner i fjor.

331 millioner

Det er administrerende direktør Magne Sangolt i Frank MOhn-konsernet som opplyser at de andre eierne er blitt kjøpt ut av Trond Mohn i forbindelse med salget til Alva Laval.

Øyvind Tveit (72) eier sine Mohn-aksjer gjennom investeringsselskapet Elogøy. Han var tidligere toppsjef på fabrikken i Fusa. Han er inne på eiersiden med 5,33 prosent i Framo Developments, og fra 2008 til 2012 har familien til sammen tatt ut 114 millioner kroner i utbytte. Døtrene Anne Grete (46) og Brit Iren (49) er største eiere med en fjerdedel av aksjene hver. Med fjorårets utbytte på 46 millioner mottok de over 11 millioner, hvorav cirka halvparten ble cashet ut. Søsknene Hildegun (47) og Ørjan (41) mottok utbytte på rundt 10 mill. hver, mens resten tilfalt faren Øyvind. Barnas fire selskaper har til sammen en egenkapital på 100 mill. Familieselskapet hadde litt over 134 mill. i banken og nærmere 158 mill. i egenkapital i 2012. Forrige sommer kuttet faren sin egen aksjepost med 54 prosent og overførte verdiene til sine arvinger.

Selskapet Elogøys andel av salgssummen vil være 331 millioner kroner, omtrent samme sum skal de nå ha blitt kjøpt ut for.

Toppsjefen casher inn

MagneSangolt(56) har i en årrekke vært en av Trond Mohns mest betrodde medarbeidere, og er i dag adm.dir. i Mohn-konsernet.Sangolter tilgodesett med en aksjepost på 5,33 prosent i eierselskapet Framo Development AS. Hans selskaps andel er også 331 millioner av den spektakulære Mohn-handelen. Totalt fikk selskapet Bera AS somSangoltkontrollerer et finans­resultat på 94 millioner i 2012. Solide utbytter fra eierposten i Framo Development i tillegg til andre plasseringer, summerer seg i 2012 til en bokført egenkapital på 319 millioner kroner i selskapet. MagneSangolteier selskapet sammen med sin sønn MatsSangolt(25), med henholdsvis 80 og 20 prosent eierandel.

Magne Olav Berge, Tom M. Borge, Oddvar Berge og Ivar K. Johannesen er alle nære medarbeidere av Trond Mohn som er blitt tilgodesette med eierandeler i selskapet Framo Developments som igjen eier nesten halvparten av aksjene i Wimoh AS.

Magne Olav Berges aksjepost er indirekte 1,28 prosent av aksjene i det gullkantede pumpeventyret. Med 13 milliarder i salgssum blir andelen forvandlet til 166 millioner kroner i kontanter. Tom M. Borge har samme eierandel, mens Ivar K. Johannessen og Oddvar Berge har eierandeler på halvparten av dette.

Frank Mohn-eierneAndel   Del av salgssum
Trond Mohn36,96 %4805 millioner
Frederik Wilhelm Mohn *33,48 %4352 mill.
Marit Mohn (søster)10,20 %1326 mill.
Stian Westlake (sønn av Marit Mohn)9,80 %1274 mill.
Bera AS (Sangolt-familien)2,55 %331 mill.
Elogøy AS (Tveit--familien)2,55 %331 mill.
Mobinvest (Berge-familien)1,28 %166 mill.
Tom M. Borge1,28 %166 mill.
Oliv Invest (Oddvar Berge)0,64 %83 mill.
Kristar AS (Ivar K. Johannessen m. fam)0,64 %83 mill.

Oversikten er hentet fra aksjonærlisten i siste årsrapport.

* Frederik Wilhelm Mohn eide direkte og indirekte til sammen 33,48 prosent av Wimoh AS, men eier i dag 32,2 prosent av selskapet.

Publisert
BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Robin (24) var på vei hjem da han plutselig kjente kniven mot magen

  2. Kvinne arrestert – skal ha knivtrua fleire personar

  3. FHI: Nye tilfeller av koronasmitte på fly og ferge

  4. Ingebrigtsen tok Bamba-grep på dag én

  5. Frigir navn etter døds­ulykken på riksvei 5

  6. Helsedirektoratet endrer omstridt koronaregel