— Nå kommer fargene, lover Jakob Søndergaard, direktør i det danske trendbyrået Pej.

«Behovet for stillhet og ro møter ønsket om forandring» - det er stikkord for høst- og vintertrendene på hjemmefronten.

- Skal ikke blande stilene

Ifølge Søndergaard og Pej-gruppen opplever vi nå en større fargerikdom enn tidligere. Økonomisk uro og turbulente tider ute i den store verden gjør at vi søker et aktivt og dynamisk liv, mens vi også har behov for stillhet og ro.

In slow motion og In balance heter de to trendretningene som ifølge Jacob Søndergaard kommer til å være mest synlige her hjemme. Ro og refleksjon er stikkord for disse to stilretningene.

Men stilene In movement og In fusion avspeiler en fascinasjon for alt det nye. Stilene skal ikke blandes.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook!

Fire kategorier

Det danske designinstituttet ligger alltid noen hestehoder foran og har allerede fargepaletter og spådommer for kommende sesonger klart. Og som alltid deles trendene inn i fire kategorier. Det er bare å la seg inspirere av byråets fire stiltemaer for vinterhalvåret:

IN SLOW MOTION : Kjennetegnes av en rolig og minimalistisk, klassisk stil med enkle og stilrene uttrykk og ensfargede flater. Lekre og varme materialer, farger og tekstiler tegner den klassiske silhuett i rene liner. Stilretningen innebærer en ny og bløtere side av den klassiske minimalismen, og det er snakk om «slow fashion» - evighetsgarderoben med diskrete og gjennomarbeidede detaljer. In slow motion har en kremet og delikat fargeskala. Dempede farger som marineblå, aubergine, lavendel, svart, hvitt, beige og sølv gir paletten en sart touch.

IN BALANCE : Harmoni og skjønnhet inspirert fra naturen er stikkord for in balance , som er den andre av de to mest fremtredende fargetrendene for 2013. Livet i de kalde, nordlige regioner langt fra byens støy har inspirert dette trendtemaet. Temaet er en naturbåren trend som er både fredelig og harmonisk, men som samtidig kan være vill og dyrisk.

Stilen tar utgangspunkt i naturelementer som fjell, vann og åpne landskap. Fascinasjonen for verden omkring oss og meningen i livet står i fokus. Livet skal merkes, derfor er tekstur og taktile overflater særlig viktig i dette temaet. Paletten avspeiler frodigheten i naturen som omgir oss. Nyanser av grønt kombinert med grått, gull og oransje står sterkt her.

IN MOVEMENT : Aktivitet og bevegelse i en fargerik miks er stikkordene for stilen som danske Pej har kalt in movement.

Stilen skal gjenspeile en sunn og sporty livsstil, som dyrker det helsebringende og aktive livet. Når det gjelder interiøret, kan elementer fra sportsverdenen og kunstformer som dans og ballett gjerne finne veien inn. Møblene har gjerne flere funksjoner. Letthet og rene linjer betegner formspråket. Knallfarger som oransje, signalrødt og klarblått blandes med en nøytral base av grånyanser, hvitt og lys lilla for å skape harmonier og kontraster. De sterke fargene kan med fordel anvendes som prikken over i-en til den mer støvete delen av fargeskalaen.

IN FUSION: Temaet representerer en fusjon mellom den etniske og den skandinaviske stilen i et kunstnerisk uttrykk der mønstre, utsmykning og farger møtes med en sterkt skandinavisk touch. En salig blanding av farger og mønstre danner grunnlaget for en stil som er preget av en individuell inspirasjon fra hele verden.

Konstruksjonen er basert på det harmoniske, organiske og geometriske eller på kunstneriske former. Paletten er varm og eksotisk og mikser gyllenbrune jordfarger, brukket hvitt, grått og vinrødt med støvete grønt. Sort og hvitt brukes gjerne som bunn i mønstrene og skaper fin kontrast til den fargerike mønstermiksen.