Slik erter AUF byrådet

«Pent brukt gravstein gis bort».

Publisert Publisert

FEIRET: Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, gravla eiendomsskatten i januar 2012. Foto: Sean Meling Murray (Arkiv)

  • Liv Solli Okkenhaug
  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Med fyrverkeri, champagne og kake feiret Huseiernes landsforbund og byrådet i 2012 at eiendomsskatten i Bergen var fjernet.

GIS BORT: Tulleannonsen sprer seg raskt i sosiale medier. Klikk på bildet for å se større versjon.

En av rekvisittene i festlighetene var en gravstein over eiendomsskatten — med påskriften «Hvil i fred».Da byrådet denne uken la frem sitt forslag til budsjett for 2015, var som kjent denne freden over.

Det lar ikke Bergen og Hordaland AUF gå upåaktet hen.

Ble sensurert

Fredag la de ut skjermdump av en Finn-annonse hvor de «gir bort» den berømte gravsteinen. Annonsen kom ikke gjennom sensuren til nettstedet, men sprer seg raskt fra Facebook-sidene til ungdomspartiet.

— Byrådet brukte denne gravsteinen som symbol da de skulle begrave eiendomsskatten. At vi nå har laget denne annonsen er mest ment som en spøk, men har selvfølgelig også et politisk budskap, sier Ronja Breisnes, leder i Bergen AUF. Sammen med leder Øystein Hassel i Hordaland AUF har hun laget annonsen.

— I valgkampen i 2011 var fjerning av eiendomsskatten en av Høyre og Fremskrittspartiet sine viktigste fanesaker. Men nå har virkeligheten innhentet dem. Vi har laget denne for å understreke at velgerne deres nå er nødt til å konstatere at valgløftene var en bløff, sier Breisnes.

LAGET ANNONSE: Ronja Breisnes og Øystein Hassel, ledere i Bergen og Hordaland AUF. Foto: PRIVAT

Hun syntes ikke mye om begravelsesseremonien i 2012.— Det var tydelig at det skulle være et humoristisk stunt, men for min del synes jeg ikke det var morsomt at man feiret en avgjørelse som gir mindre penger i kommunekassen. At man skal feire med champagne og fyrverkeri at man får mindre penger å bruke på dem som trenger det aller mest, er ikke humor i mine øyne, sier Breisnes.

- Trengs ikke mer

- Hva tror du byrådet og Huseiernes landsforbund vil synes om AUFs spøk?

— Jeg håper at de tar det humoristisk, at de kanskje er litt mer ydmyke enn de var den gang. Men jeg håper også at de tar det til seg og kan være ærlige med de som stemte på dem den gang, sier Breisnes.

Selve gravsteinen har AUF ikke fått fingrene i, så de har den ikke tilgjengelig for eventuelle interesserte mottakere.

— Men hvis gravsteinen finnes fremdeles, synes vi den bør gis bort. Den trengs jo ikke mer. Eiendomsskattens død var heldigvis ikke skrevet i stein, sier Breisnes.

- Forstår ikke alvoret

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) lar seg ikke provosere av stuntet til AUF, men tror ikke Arbeiderpartiets ungdomsparti forstår alvoret i situasjonen.

— Jeg tror ikke det er noen bergensere som synes at det er morsomt at byrådet gjeninnfører eiendomsskatt på boliger, sier hun.

Røssland trekker også frem at det var Huseiernes landsforbund som arrangerte begravelsen.

— AUF ønsker vel å lage et politisk poeng ut av det uten å ta inn over seg hvor alvorlig tilstanden er for kommunen, sier hun.

- Hvilke reaksjoner har du blitt møtt med etter at det ble kjent at eiendomsskatten gjenoppstår?

— Det er ganske blandet. Noen er frusterte, mens andre forstår at det er siste utvei.

— Jeg tror de fleste er enige i at dette er bedre enn at vi må stenge skoler og sykehjem, sier hun.

Det har ikke lykke BT å komme i kontakt med Peter Batta i Huseiernes landsforbund.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Byrådet fortjener alvorlig kritikk

  2. - Det er skammelig