Overrasket over boligmarkedet: – Det er unormalt

Økte renter og strammere privatøkonomi til tross: Boligtopper melder om fortsatt høy etterspørsel etter boliger.

UPÅVIRKET: Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier, sier at folk ikke er så bekymret for rentene.
Publisert: Publisert:

– Det er ekstremt mange kjøpere tross dagens usikre marked. Det er unormalt, sier Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, til E24.

Hun sier kjeden solgte 25 prosent flere boliger i juni i år sammenlignet med i 2019, som er det siste «normalåret» før pandemien.

– Man skulle tro at folk er mer tilbakeholdne nå med tanke på at vi har fått dobbel renteheving, at matprisene stiger og at strømmen er dyr. Men kjøperne er der, og det er spennende, understreker Meier.

Tirsdag legger Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for juni.

I mai steg boligprisene 1,2 prosent i Norge etter flere sterke måneder. Hittil i år har prisveksten vært på 9,2 prosent, blant annet drevet av høy etterspørsel.

Meier sier tilbakemeldingen fra kundene er at de har fått høre om rentehevingene i lang tid, og allerede har tatt høyde for dette i budsjettene sine.

– Selv om situasjonen er så usikker som den er, vil mange bytte bolig, sier hun.

Kort liggetid

Terje Burås, administrerende direktør i DNB Eiendom, ser samme tendens: Boliger ble revet unna på kort tid også i juni.

– I Oslo var liggetiden på 18 dager i gjennomsnitt, noe som er veldig kort tid, sier han til E24.

OVERRASKET: Det er en stor etterspørsel av boliger tross rentehevinger og høyt prisnivå ellers, forteller Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Han understreker at dette likevel er nærmere normalen enn det vi ser i resten av landet.

– I resten av landet har boligene blitt revet bort særlig raskt. Vi ser det spesielt i Stavanger, Sandnes og Kristiansand, sier Buraas.

Han legger til at han tror aktiviteten vil avta noe i løpet av høsten.

Rentene biter ikke

Meier i Privatmegleren understreker at folk har fått kjenne på å bo nesten gratis i to år som følge av rekordlave renter, og at de nå er innforståtte med at vi fremover må bruke en større andel av budsjettet på bolig.

– Jeg er overrasket over at aktiviteten er så høy, sier hun, og viser til høy oppdragsmengde også etter sommeren for kjedens del.

Hun tror trenden vil fortsette tross flere rentehevinger.

– Prisene på bolig holder seg godt som følge av at etterspørselen overgår tilbudet, sier Privatmegleren-sjefen.

Les også

Venter 5,5 prosent høyere boligpriser i år

Flatere utvikling

Meier tror imidlertid at tirsdagens tall vil vise en liten nedgang, og peker på at boligprisveksten i juni normalt er svakere enn i resten av året, med unntak av desember.

Det skyldes blant annet at mange vil selge bolig før august, der mange typisk bytter jobb og det er oppstart av skole og barnehage. Da er mange villige til å selge til lavere priser enn boligene ellers ville solgt for, sier hun.

Buraas i DNB på sin side tror på en svak oppgang i boligprisene i juni.

– Det vi har sett i juni er at det har flatet mer ut.

Han påpeker at utviklingen ikke er negativ, men at den har flatet ut i de siste to ukene, noe som er normalt.

– Man sparer gjerne de mer attraktive boligene til etter ferien. Det er disse som trekker opp prisstatistikken, sier han.

Obos-prisene i Oslo falt med 0,2 prosent i juniSjeføkonom om boligprisveksten: – Viser at rentene ikke biter
Publisert: