Japansk gigant går inn med 5,5 milliarder i Aker Horizons-selskap

Det japanske konsernet Mitsui investerer 5,5 milliarder kroner i Aker Horizons-selskapet Mainstream. Sistnevnte prises til 20 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Oppdatering: Aksjekursen til Aker Horizons ble automatisk stanset grunnet stor kursoppgang ved åpning på Oslo Børs. Aksjen er opp 22 prosent klokken 09.14, etter å ha skutt opp 33 prosent da handelen åpnet.

Kjell Inge Røkkes grønne investeringsarm Aker Horizons’ datterselskap Mainstream får inn 575 millioner euro gjennom Mitsui. Beløpet tilsvarer 5,48 milliarder kroner.

Mainstream vil utstede nye aksjer, og Mitsui vil etter dette få en andel på 27,5 prosent i selskapet.

Transaksjonen verdsetter Mainstream til 2,1 milliarder euro. Beløpet tilsvarer rundt 20 milliarder kroner.

– Har kjent Mitsui i mange år

Mitsui er et stort japansk investeringskonsern som sitter på eiendeler verdt 112,8 milliarder dollar, med en samlet omsetning på 72,2 milliarder dollar. Konsernet har rundt 45.000 ansatte i 63 land, med virksomhet i mineral- og metallressurser, jern og stål, infrastruktur, kjemikalier og energi.

Det japanske konsernet vil ha en langsiktig rolle som aksjonær ved siden av Aker Horizons. Røkkes grønne investeringsselskap vil eie 54,4 prosent av Mainstream. Grunnlegger Eddie O’Connor vil sammen med resterende irske småaksjonærer eie resterende 18,1 prosent av selskapet.

Sluttføringen av transaksjonen er ventet i april.

Aker Horizons-sjef Kristian Røkke, sønnen til Kjell Inge Røkke, sier at Mitsui er den «perfekte» partneren for Mainstream for å akselerere selskapets vekst i forsøket på å bli en stor aktør innen fornybar energi.

– Jeg har kjent Mitsui i mange år og er sikker på at deres rike industrielle arv, globale tilstedeværelse og likesinnede tilnærming til bærekraft vil gi betydelig verdi for Mainstream. Vi ser på Mainstream som en integrert del av Aker Horizons' planer om å utvikle grønne industriknutepunkter i stor skala, ved å trekke på synergier mellom Mitsui, Aker Horizons portefølje og andre strategiske partnere, sier Kristian Røkke i børsmeldingen.

Aker Horizons-sjef Kristian Røkke

Kjøpte i fjor vinter

Formålet med investeringen er å akselerere veksten av Mainstreams fornybare energiportefølje globalt, inkludert på tvers av Amerika, Afrika, Asia-Stillehavet og Europa, heter det i en melding.

Mitsui og Mainstreams har begge eiendeler i drift eller under utvikling i Latin-Amerika, Afrika og Asia. Videre har Mitsui, Aker Horizons og Mainstream som mål å fremme og utvikle sterke klynger i området for fornybar energi fremover. Det fremkommer videre av meldingen at de tre selskapene vil fortsette å jobbe mot en børsnotering av Mainstream – og at et fremtidig samarbeid med Aker Asset Management vil gi ytterligere muligheter for finansiering av store avkarboniseringsprosjekter.

DNB Markets har vært finansiell rådgiver i forbindelse med transaksjonen, og Advokatfirmaet Bahr har vært juridisk rådgiver for Mainstream og Aker Horizons.

Mainstream Renewable Power driver med fornybar energi innenfor vindkraft til land og havs samt solenergi.

Aker Horizons kjøpte 75 prosent av Mainstream i januar 2021. Da var egenkapitalen verdsatt til 900 millioner euro.

Publisert: