Strømmetjenester for musikk har til nå vært dominert av nye aktører. Kjemper som Apple har hittil holdt seg unna. Men i dag gikk elektronikk— og mediekjempen Sony inn og lanserte strømming for det norske markedet.

Japanerne som en gang nærmeste eide det mobile musikkmarkedet med sin berømte Walkman, er ikke kjent for å gi sine elektronikkprodukter navn som er lette å huske.

Strømmetjenesten har fått navnet Music Unlimited, og er å finne på den klingende adressen music.sonyentertainmentnetwork.com. Det er hit du må gå, også om du vil tegne abonnement fra Norge.

Annerledes

Music Unlimited skiller seg fra Wimp og Spotify ved at du ikke trenger å installere et eget program for å lytte til musikken, noe som nok er populært for alle dem som ikke har administratorstatus på jobb-PC-en. Det samme har den ferske tjenesten rara.com satset på. Faktisk er de to tjenestene påfallende like, med enkel tilgang til forskjellige kategorier og spillelister på frontsiden.

Musikken er slett ikke bare fra Sony-kontrollerte artister. 12 millioner spor fra forskjellige selskaper er med i katalogen.

Selvsagt blir alt lettere for brukerne som allerede har Sonys utstyr hjemme. For eksempel kan du lytte til musikken på en Playstation 3, sikkert populært for de mange nordmennene som allerede har koblet en slik opp mot stereoanlegget.

Ikke iPhone

Sony har også valgt å tillate at brukerne ikke bare benytter Sony-produkter til å lytte til musikken. Android-telefoner har også tilgang.

Men har du Norges mest solgte telefon de siste årene, iPhone, har du foreløpig ikke noen grunn til å tegne abonnement. Det finnes ingen app som passer ennå. Om det kommer, er ukjent.

Sony har også lagt en spesiell tjeneste inn i tilbudet, såkalt Music Sync. Den vil appellere til dem som foretrekker å lytte til sin egen MP3-samling.

Når du kobler til Music Sync laster Sony opp MP3-biblioteket ditt til nettskyen og lar deg lytte til musikken din hvor som helst og når som helst. Dette gjelder også dersom musikken din er piratkopiert, akkurat som i Apples lignende Music Match.

Sony reklamerer med at du kan få tilgang til Music Sync også hvis du ikke er villig til å bla opp 89 kroner i måneden, men synes det rekker med 49 kroner. For den prisen får du Music Sync og tilgang til å lage spesialsydde radiokanaler basert på navnet til en artist.

Du får imidlertid ikke muligheten til å spille ubegrenset med enkeltsanger fra biblioteket, slik tilfellet er med fullprisutgaven.

Mindre norsk

Det er en utfordring for de store, internasjonale selskapene å ha et godt utvalg på norsk. Dette gjelder for eksempel Apples filmutvalg i Norge. En første, overfladisk gjennomgang av Sonys musikkutvalg på norsk viser at japanerne foreløpig ligger langt bak konkurrentene Spotify og Wimp i utvalgsbredde.

En artist som Thomas Dybdahl eksisterer for eksempel ikke hos Sony, mens Halvdan Sivertsen er representert med omtrent halvparten så mange album som i Wimp. Og nærmere ettersyn viser at selv de fem albumene til Sivertsen er omtrent den samme platen i forskjellige versjoner. Åge Aleksandersen finner du bare dersom du vet at søkemotoren til Sony muligvis ikke tåler bokstaven "å". Du må derfor søke bare på Aleksandersen for å finne de åtte albumene. Wimp har til sammenligning 14 album med Åge Aleksandersen.