Med sprengkraft

Få spørsmål er så velegnet til å skape polariseringer i den norske politiske andedam som saker knyttet til forsvars- og sikkerhetspolitikk, skriver BTs Atle M. Skjærstad.

  • Atle Skjærstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

BAK NYHETENE

Kan hende henger det sammen med at snubletrådene er mange. Og at det skal et drevent politisk gangsyn til om man skal komme seg helskinnet gjennom minefeltet.

Kanskje skal de som har vært mest involvert, tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold og hennes statssekretær Gunnar Heløe, være glade for at de har sin politiske fremtid bak seg. Saken om Norges deltagelse i det amerikanske rakettforsvaret, er ingen god sak. Uansett hvordan man snur og vender på den.

SV VIL, FORSTÅELIG NOK, ha full gransking. Og alle fakta på bordet.

Tidligere SV-høvding Stein Ørnhøi og en av vokterne av konstitusjonelle spørsmål, professor Trond Nordby, mener tiden er moden for høring i Kontroll-og konstitusjonskomiteen for å få klarlagt om regjeringen har forsømt opplysningsplikten til Stortinget.

Skal vi tro statsminister Kjell Magne Bondevik og regjeringsmedlem Lars Sponheim i den aktuelle perioden, har det ikke vært holdt tilbake opplysninger verken til Storting eller offentlighet. De hadde selv ikke hørt et pip.

Vi får stole på deres ord.

Og da dreier saken seg om hvorvidt forsvarsministeren har holdt tilbake opplysninger for resten av kollegiet og offentlighet I så fall forteller det mest om samarbeidsformen i Bondevik-regjeringen.

DET SOM STÅR FAST er at norske spekulanter har fått bygget en halvt nedsenkbar borerigg ved et russisk verft.

Ved hjelp av Forsvarsdepartementet, både på politisk og embetsmannsplan, er denne entusiastisk markedsført mot leverandører til det amerikanske forsvaret (Boeing) som en tjenlig plattform for en radar tilknyttet USAs rakettforsvar. Like entusiastisk markedsfører Boeing plattformløsningen – «den store dekkflaten (to fotballbaner) vil kunne romme¿..».

Så kan man spørre om det var et utslag av politisk naivisme som gjorde at Heløe (og Krohn Devold) sammen med embetsmenn i departementet påtok seg å være døråpnere i Pentagon. I utgangspunktet burde de være fullt klar over den skepsis som var i Norge, både politisk og i befolkningen, for alt som kunne minne om opprustning fra USAs side. Og er det noe som har vært forbundet med opprustning etter den kalde krigens avslutning er det nettopp «stjernekrigsprogrammet» – SDI.

Da nytter det heller ikke å si at dagens program er en redusert utgave av det opprinnelige – stort sett dreier det seg om det samme, selv om de mest kostbare og kompliserte utviklingstrinnene er fjernet.

ÅPENHET HAR ALDRI vært Forsvarets sterkeste side, verken politisk eller militært.

Det har vært en slags devise at «det folk ikke vet, har de ikke vondt av». Men vi har flerfoldelige eksempler på at det gjør pokker så vondt når folk får vite at «noen» har gått bak ryggen på dem.

Godt er det at man kan dreie oppmerksomheten mot sjuskete reiseregningsførsel.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Flere land i Europa åpner grensene for nordmenn. Dette må du vite.

Med det nye sertifikatet kan man reise mer fritt i land i EU og EØS.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Funn av død person i traktor

  2. – Fra lørdag kan det bli sol og sommer

  3. «Og der scorer Wadji. Elendighet, her kommer vi.»

  4. Bergen får over 14.000 vaksinedoser i uke 27

  5. Malena stilte seg opp foran bilen som kom for sent til kolonnen. Så ga sjåføren gass.

  6. 51 savnet etter huskollaps i Miami