Nålestikket som avgjør 2021

Når og hvor raskt vaksinen kommer ut til det norske folk, vil bli den viktigste parameteren for norsk økonomi i 2021.

HISTORISK ØYEBLIKK: Den første ladningen med vaksiner her til lands ankom Ullevål sykehus i Oslo andre juledag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Hva er det første du skal gjøre når landet åpner igjen?

Mine planer er klare. Jeg skal treffe mange mennesker! Jeg skal invitere venner, kunder og andre bekjente med på en av mine favorittrestauranter på Britannia i Trondheim. Jeg gleder meg også til vi igjen kan arrangere store seminarer på Clarion, Solsiden eller mange av de andre konferansestedene i byen.

Hele Norge legger nå slike planer for det nye året. Det er hovedgrunnen til at vi tror på en sterk økonomisk vekst i år. Det er viktig for å få ned arbeidsledigheten. 3,8 prosent eller 106.900 nordmenn er helt ledige i Norge, ifølge tall fra NAV. Vi har relativt sett kommet godt ut av krisen i Norge, og mange sektorer har klart seg uten nedbemanninger. Samtidig har reiseliv, hotell og mange serviceyrker hatt det tøft. Dette er også bakgrunnen for min spesielle forkjærlighet for hoteller og spisesteder det kommende året.

Vi i Danske Bank venter en gradvis gjenåpning av samfunnet i 2021. Vi tror at gjennom sommeren vil tilstrekkelig mange nordmenn bli vaksinert, slik at vi får tilnærmet flokkimmunitet og kan leve nærmest som normalt. Slår dette scenarioet til, tror vi norsk brutto nasjonalprodukt (BNP) vil vokse minst 3,7 prosent i 2021. Dette kommer etter et fall i BNP på 3 til 3,5 prosent i 2020.

Et annet viktig argument for sterk vekst de neste 12 månedene er at mange nordmenn faktisk har lagt seg opp mye penger gjennom coronaåret 2020. Jeg ser bare mitt eget forbruk: Ingen utenlandsturer, færre restaurantbesøk og generelt flere timer innenfor husets vegger, har ført til at jeg har spart mer.

Det er klart at det er store forskjeller her, men flertallet av nordmenn, de som har beholdt jobben, sparte samlet sett 120 milliarder kroner gjennom 2020. Det er omtrent fire prosent av total BNP. Denne oppdemmende sparingen tror vi kommer til å benyttes igjen gjennom 2021.

Fikk du med deg denne? Norge har sikret seg vaksiner til 3,9 mill. nordmenn

Det samme gjelder for mange bedrifter. Investeringer som ikke ble gjennomført på grunn av usikkerhet i 2020, skal utføres i 2021. Også firmaturer, kundemiddager og sommerfester skal hentes inn.

Men coronaen er ikke det eneste som vil prege økonomien i år. Den nylig konkluderte Brexit-avtalen er positive nyheter. Vi vet ennå ikke helt de fulle konsekvensene av avtalen, men uansett så vil en Brexit-enighet redusere usikkerheten for næringslivet i Europa. Dette vil igjen stimulere til vekst.

Renteoppgang er et annet spørsmålstegn i år. Renten i Norge har vært på 0 prosent siden mai, og vi tror Norges Bank holder renten på det nivået til det er klare tegn på at de økonomiske forholdene normaliserer seg. Det forventer vi at først skjer i fjerde kvartal. Men det er stor usikkerhet her. For eksempel kan en kraftig boligprisoppgang fremskynde renteoppgangen.

En annet spørsmål er hva som skjer med verdensøkonomien når stimulansene avtar. Myndighetene i de ulike landene har satt i gang enorme finanspolitiske og pengepolitiske hjelpepakker for å holde hjulene i gang. Dette kan ikke fortsette, og vi vet ikke hvordan det vil slå ut på veksten i året som ligger foran oss.

I tillegg til brexit, vil også andre utenrikspolitiske faktorer prege økonomien. Men med Joe Biden som president forventer vi større forutsigbarhet i internasjonal politikk og mindre risiko for eskalering av handelskrigen med Kina, for eksempel.

Les mer om vaksinene i VGs coronaspesial (ekstern lenke)

Så skal vi ikke glemme den alltid tilstedeværende frykten for det ukjente, de såkalte sorte svanene. Vi vet aldri helt hva som dukker opp i år, og hva som vil prege verdensøkonomien. Corona var nettopp en slik sort svane. Kommer det en ny fugl flaksende inn i 2021?

Den største usikkerheten i år vil likevel være knyttet til vaksinen. Vil vi klare å produsere nok og kan vi distribuere tilstrekkelig? Vil den være like effektiv som legemiddelselskapene forventer? Vi kan bare håpe at den positive utviklingen vi ser fortsetter.

2021 ligger med andre ord i hendene til en liten vaksinedose, som snart er på vei til det norske folk. Og om den kommer til meg før 11. juni har faktisk stor betydning.

Den datoen har jeg nemlig forpliktet meg til å sykle Trondheim–Oslo. Jeg skal ikke skryte av for mye trening gjennom corona-perioden, og så sånn sett kan gjerne noen andre slippe foran meg i vaksinekøen.

Publisert: