Sjeføkonom før boligtall: – Vi kan være på vei nedover

Handelsbanken forventer mer boligprisvekst i meglerbransjens april-rapport, men tror pilene nå er i ferd med å flate ut. Det samme gjør Nordea Markets.

TROR TOPPEN KAN VÆRE NÅDD: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Handelsbanken forventer 0,8 prosents sesongkorrigert boligprisvekst i april.

– Vi tror vi kanskje har passert toppen, og nå kan være på vei nedover, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen til E24 om vekstakten.

Meglerbransjens april-tall presenteres klokken 11 onsdag, etter at prisene steg friskt i vintermånedene og deretter steg 1,2 prosent i mars (1,1 prosent sesongkorrigert).

En svakere prisvekst indikeres i de såkalte pressindikatorene, forklarer sjeføkonomen, altså forholdet mellom tilbud og etterspørsel.

– Mye av det som har trukket boligprisene opp, er rentekuttet som kom i fjor, og den effekten er nær tatt ut nå. I tillegg tror vi utsikter til renteøkning kan dempe boligmarkedet fremover, sier Andresen.

Store meglerkjeder har fortalt E24 at de har forsøkt på få boligselgere til å senke sine prisforventninger den siste tiden, samtidig som utbudet har økt markant og gir forventninger om svakere prisvekst.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Burde roe seg ned snart

Nordea Markets lager ikke lengre månedsestimater for boligmarkedet, men sjeføkonom Kjetil Olsen gir en lignende analyse:

– Vi har sett en enorm vekst i boligprisene, og det skyldes nullrenten fra Norges Bank som har økt kjøpekraften kraftig. Men vi tror rentekuttets effekt nå begynner å bli tatt ut. Det alene burde tilsi at det begynner å roe seg ned i boligmarkedet snart, sier Olsen til E24.

– I tillegg har folk fått med seg at Norges Bank mest sannsynlig vil sette opp renten i andre halvår, og det vi også kunne bidra til å kunne dempe utviklingen noe.

– Vi ser for oss en utflating i boligprisene. Om det skjer nå, eller i juni eller august, er vanskelig å si.

Publisert: