Konkursregisteret har registrert 5832 konkurser og tvangsavviklinger i 2014, en økning på 5,6 prosent sammenlignet med året før. For desember var økningen 17,6 prosent.

Aust-Agder har den største økningen i konkurser med 34 prosent, fulgt av Finnmark med en økning på 28,1 prosent og Troms med 20,7 prosent.

Frykt for flere konkurser i 2015

På den positive siden viser tall fra Møre og Romsdal en nedgang i antall konkurser og tvangsavviklinger med 16,4 prosent og Nordland med en nedgang på 9,7 prosent.

I antall topper Oslo statistikken med 868 konkurser og 233 tvangsavviklinger i 2014, noe som gir en samlet økning på 7,4 prosent sammenlignet med året før.

Sjeføkonom i DNB Øystein Dørum frykter en ytterligere økning av konkurser i 2015.

— En økning av konkurser på 5,6 prosent er mer enn det dobbelte av veksten i økonomien og spesielt urovekkende på grunn av det lave rentenivået vi nå har. Vi har vært igjennom en halvering av oljeprisen og forventer kutt i oljeinvesteringer på 15 prosent i 2015, noe som gjør at vi kan frykte minst like høy vekst i konkurser i året som ligger foran oss, sier Dørum.

Økt ledighet og redusert butikksalg

Den store økningen av konkurser i desember mener Dørum kan skyldes tilfeldigheter.

— Ledighetstallene som så langt er kjent i 2014 er lave, og dette er tall som ofte henger sammen med antall konkurser. Vi forventer imidlertid en økning i ledigheten med 15.000 personer i 2015 og en halvering av veksttallene sammenlignet med 2014, sier han til NTB.

Dørum forventer en ytterligere endring i forbruksmønsteret med økt salg fra nettbutikker og reduksjon i ordinært butikksalg.

— Vi forventer også svakere vekst i utenlandsreiser. Samtidig vil flere feriere i Norge, noe som vil gi vekst i antall hotellovernattinger og flere restaurantbesøk, sier han.