To oljefondsjefer var på fest hos han som ble den tredje, men aldri stod på søkerlisten. Dette ser ikke bra ut

UKESLUTT: Nicolai Tangens drømmeseminar kostet mange millioner. Bismaken og etterspillet kan svi betydelig mer. Her er det mange spørsmål offentligheten bør få svar på.

MØTTES I NOVEMBER: Oljefondets første sjef Knut Kjær, påtroppende sjef Nicolai Tangen - og avtroppende Yngve Slyngstad.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Milliardær, hedgefondforvalter og nå påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen inviterte i november 130 av sine nærmeste, rikeste og mektigste venner til et tre dagers drømmeseminar i USA.

30 av disse fra den norske øverste samfunnseliten. På agendaen stod en rekke akademiske temaer og kulturelle innslag. 

Det var sikkert hyggelig. 

DET ER IKKE forbudt for rike og mektige mennesker å møtes. Det skjer i Norge også - det være seg lukkede selskab, herreklubber og losjer. Eller halvåpne arrangementer som NHOs årskonferanse og sentralbanksjefens årsmiddag. 

En kan også bli imponert over programmet på Tangens elitefest. Deltakerne følte seg formodentlig både smarte, mette og utørste etterpå. 

Men hva man faktisk får ut av dette, hva som kan omsettes i daglig liv eller virke, det kan diskuteres. Uansett hvor inspirert eller beruset av kunnskap man kommer hjem fra slike arrangementer, er den faktiske endringen som oftest ganske lav. For ikke å si helt fraværende. 

PRIVATFLY OG LUKSUSHOTELL for over hundre mennesker. Ni millioner kroner for konsert med Sting. For en mann med flere milliarder i formue er kanskje prislappen av begrenset interesse. 

Verdien og avkastningen av å hygges med sine 130 nærmeste venner er nok like vanskelig å måle. 

Det er som kjent no such thing as a free lunch. En påspandert elitesamling i USA er ikke bare hyggelig. Det er selvsagt også en fin måte å klø noen på ryggen. 

FOR DE FLESTE av deltakerne er det i og for seg uproblematisk. Venner og forretningsforbindelser kan møtes. Men minst tre av de norske deltakerne burde ha tenkt seg om: 

  • Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen kom for en «debatt» om utdanningspolitikk. Han anså dette som en tjenestereise og lot skattebetalerne ta regningen. Det er ryddig, men var dette samfunnsnyttig? Kan hende burde Høyre selv betalt deltakelsen på denne samlingen av partiets venner. 
  • Dømmekraften fra regjeringsadvokat Fredrik Sejersted er enda mer oppsiktsvekkende. Vi betviler ikke hans 34 år lange vennskap med Tangen. Men som statens ledende jurist bør man nettopp være varsom for hva man får fra vennene sine. Særlig hvis vennen er hedgefondforvalter og gaven er en luksustur til USA. 
  • Sist, men ikke minst: Nicolai Tangen betalte hotell, opphold og flyreise for den avtroppende og mektige oljefondsjef Yngve Slyngstad. Norges Bank varslet lørdag kveld at de vil undersøke reisen. 

DET HØRES KLOKT ut. Å få dette fra en hedgefondforvalter er ikke uproblematisk. Enda mer interessant blir det når forvalteren viser seg å bli ny sjef for Oljefondet. Fikk denne spandable millionfesten betydning for at milliardær Nicolai Tangen ble ansatt?

Tidslinjen er interessant:

  • 30. oktober kunngjorde Yngve Slyngstad at han ville gå av som leder for Norges Bank Investment Management. 
  • Nicolai Tangen sier til VG at første gang ble kontaktet av hodejegerne Russell Reynolds i desember. 
  • Stillingen ble lyst ut på nyåret. 25. februar presenterte banken en søkerliste med sju kandidater. En åttende var unntatt offentlighet, men det er bekreftet at det ikke var Nicolai Tangen. 
  • 26. mars ble Tangen presentert som Oljefondets nye sjef. At han fikk jobben uten å stå på søkerlisten er i strid med praksis og trolig ulovlig

For de andre søkerne, og offentligheten, kan dette framstå som en skinnprosess. 

NY SJEF: 26. mars ble Nicolai Tangen (på videolink) presentert som ny leder for Norges Bank Investment Management. Til venstre avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad, til høyre sentralbanksjef Øystein Olsen.

OG SÅ VET vi nå at Slyngstad møtte Tangen til lystig lag i USA midt i november. Her var også fondets første sjef, Knut Kjær. Man kan jo spekulere i hva som ble snakket om over taffelen.

Men det trenger vi ikke: Yngve Slyngstad bekrefter overfor VG at den ferske nyheten om hans avgang og den ledige stillingen selvsagt var tema. Også i samtaler med Nicolai Tangen.

Den avtroppende sjefen avviser samtidig han oppfordret noen til å søke, eller spilte inn navn til styret i Norges Bank. 

SEMINARET VAR PLANLAGT i flere år. Tangen kunne selvsagt ikke vite at omstendighetene skulle bli slik. Og for ordens skyld: Vi snakker om en meget kompetent kandidat og dyktig forvalter. Som velger bort sitt meget lønnsomme hedgefond for å forvalte vår felles formue på 10.000 milliarder kroner. 

Nettopp dette fellesskapet gjør at Oljefondet og dets ledelse må gjøre seg fortjent til ekstremt høy tillit. 

DA KAN IKKE Nicolai Tangen starte med et punktert bakhjul og spørsmål som er egnet til å svekke denne tilliten. 

Saken fører neppe til at noen må gå. Men spørsmålene den etterlater seg kan ikke forbli ubesvarte. 

Fikk Tangens elitefest i Philadelphia betydning for at han senere fikk jobben? Ga samlingen inspirasjon, innsikt og forsprang på andre kandidater? Når, hvordan og fra hvem kom hans navn på listen over aktuelle kandidater? Og hvorfor stod det likevel ikke på søkerlista?

UNDERSØKELSENE NORGES BANK har varslet må skje raskt. De kan ikke begrense seg til å finne ut det vi allerede vet; at Tangen betalte Slyngstads flyreise hjem. Selve ansettelsen må også undersøkes. 

Svarene må være presise, og med en helt annen grad av offentlighet enn tidligere. Allmennheten må få innsyn i absolutt all korrespondanse som vedrører kandidaturet. Også den mellom Russell Reynolds og Tangen selv. 

OG OLJEFONDSJEFENE KAN med fordel lete litt i sin egen hukommelse:

Hva snakket Yngve Slyngstad, Knut Kjær og Nicolai Tangen om i Philadelphia?

Publisert