Jonas Gahr Støre åpner for å overby regjeringen i bruk av oljepenger

Regjeringen pøser oljemilliarder inn i norsk økonomi, men opposisjonen i Stortinget varsler at det kan bli behov for mye mer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er rom for å bruke mer oljepenger i denne krisetiden.
 • Alf Ole Ask - Aftenposten
 • Kjetil Magne Sørenes - Aftenposten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

For en gangs skyld vil ikke Jonas Gahr Støre refse regjeringen for massiv oljepengebruk. Det skyldes ikke at finansminister Jan Tore Sanner bruker lite. I regjeringens forslag til revidert budsjett smøres det på med 240,8 milliarder kroner ekstra for å betale for koronatiltakene.

Dette blir tatt fra oljefondet, slik at samlet faktisk bruk av oljepenger på statsbudsjettet blir 479,6 milliarder kroner i 2020.

Oljepengebruken i 2020 er nå anslått til 4,2 prosent av fondet, godt over handlingsregelens 3 prosent.

Ap-lederen kommenterer den voldsomme oljepengebruken slik:

– Det kan hende det er nødvendig. Dette er ikke et brudd med handlingsregelen. Den sier jo at når det er krise, så kan du gå over.

– Kan det være at Ap går inn for å bruke mer oljepenger enn regjeringen?

– Det kan jeg ikke utelukke. Nå må vi studere dette tallmaterialet nøye.

Kritisk til smittevernberedskap

Ap-lederen etterlyser også flere tiltak for å folk i arbeid og mener regjeringen ikke har satt av nok penger til smittevern i kommunene.

Regjeringen har anslått at kommunene får 3,4 milliarder kroner i økte utgifter til smittevernutstyr og bruk av helsepersonell. «I beregningen er det lagt til grunn at den akutte situasjonen vil vare i tre måneder», heter det i budsjettforslaget.

– Det er for lite. Vi åpner nå samfunnet samtidig som vi må gjøre enda mer for å beskytte de sårbare, særlig de eldre, sier Støre.

– Har Ap et annet syn enn regjeringen på hvor mye skatt en bør kreve inn nå?

– Vi ikke noe endret syn i forhold til det vi har ment tidligere. Vi gjør ingen endringer. Vi merker oss at de legger bort kuttet i eiendomsskatten. Det er bare nok et eksempel på at tradisjonell høyrepolitikk ikke duger i krisetider.

Finansminister Jan Tore Sanner presenterte et revidert nasjonalbudsjett med rekordstor oljepengebruk, men opposisjonen vil bruke mer.

Opposisjonen: Bruk mer penger

Ap-lederen er langt fra alene om å signalisere at det blir kamp om pinkoden til oljefondet.

Frps leder Siv Jensen mener også at regjeringen ikke «gir nok gass i en situasjon der norsk økonomi virkelig trenger det». Det handler om å trygge bedrifter slik at folk kan komme tilbake i jobb, sier hun og nevner pakken for olje- og gassindustrien som må forbedres mye for å trygge de 250.000 arbeidsplassene.

– Det er varslet nye tiltakspakker i juni, så det betyr at oljepengebruken kommer til å øke fremover, sier Sps leder Trygve Slagsvold Vedum.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener at regjeringen legger opp til en puslete oljepengebruk og viser til at fortvilte kommunepolitikere har bedt om mer penger.

Hun får støtte fra Rødts nestleder Marie Sneve, som påpeker at revidert budsjett ligger bare 2 promille over handlingsregelen.

Budsjettforhandlingene i gang? Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Siv Jensen (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etter at revidert nasjonalbudsjett var presentert i Stortinget.

Skal forhandle med Frp, som krever skattekutt

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier til Aftenposten at regjeringen vil innlede forhandlinger om budsjettet med Frp, som er den naturlige samarbeidspartneren.

Det blir dermed ikke noe av det brede forliket som Senterpartiet foreslo i Aftenposten i forrige uke.

– Vi er rede til å forhandle om revidert budsjett, men det må forbedres, sier Frp-leder Siv Jensen til Aftenposten.

Jensen vil ikke bare bruke mer oljepenger enn regjeringen. Hun fastslår at det er uaktuelt for Frp å gå med på å utsette innføringen av taket på eiendomsskatten, slik regjeringen foreslår.

Sylvi Listhaug er Frps finanspolitiske talsperson.

Samtidig som regjeringen reviderer budsjettet med Frp, skal regjeringspartiene forhandle med den utvidede opposisjonen om nye krisetiltak for olje- og gassnæringen.

I slutten av mai skal regjeringen dessuten legge frem en egen «grønn pakke» som skal bidra til at tempoet holdes oppe i klimapolitikken og den grønne omstillingen av Norge. MDGs Une Bastholm er sterkt kritisk til rekkefølgen regjeringen har lagt opp, og ivrer for at den grønne pakken skal behandles samtidig med tiltakene for oljenæringen.

Enighet i enkeltsaker

Selv om det ikke blir noe av Vedums brede forlik om budsjettrevisjonen, vil Sp-lederen fortsatt jobbe for bredest mulig enighet, sier han til Aftenposten:

– Vi kommer til å ta et initiativ overfor de andre partiene for å enes om noen ting. Tiltak for olje- og gassindustrien er veldig viktig for industrien, med bred enighet som står seg over valget neste høst, sier Sps leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Men du har tatt initiativ til et bredt forlik. Er det aktuelt for Sp å stemme for regjeringens reviderte budsjett?

– Da må vi få gjennomslag. Sp er oftest uenig med regjeringen. Vi ser at det i budsjettet ligger en masse smålige sentraliseringskutt. Det viktigste for oss er å få folk tilbake i arbeid og skape trygghet. Det er vi villig til å bidra til, blant annet gjennom tiltakspakkene.

– SV er ikke en budsjettpartner til denne regjeringen, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Men hun legger til at SV er innstilt på å jobbe for å skape flertall for en kommunepakke og grønn omstilling i behandlingen av de øvrige tiltakspakkene.

Publisert
 1. Oljepenger
 2. Revidert nasjonalbudsjett
 3. Politikk
 4. Jan Tore Sanner
 5. Jonas Gahr Støre
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Glorifiseringen må ta slutt. Det var drit på 90-tallet også.

 2. Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

 3. Storbrann i Godvik: Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

 4. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

 5. Eldre kvinne kom til rette i Kvinnherad

 6. Han har toppet hitlistene verden over og blitt skutt: – Jeg lever livet, mann