Næringsliv direkte

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL

  Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger

  Ingvild Kjerkol.
  Ingvild Kjerkol.
  FOTO: NTB Scanpix

  Koronaviruset rammer fastlegene hardt. Nå må kommunene få midler til å kunne tilby garantilønn, krever Arbeiderpartiet.

  – Fastlegeordningen var presset allerede før dette virusutbruddet. Nå er arbeidsdagen deres veldig endret som følge av strenge smittevernpålegg. Det påvirker inntekten deres, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til NTB.

  Hun forteller at det nå kommer inn meldinger fra flere steder i landet om at fastleger permitterer eller risikerer konkurs fordi inntektene strupes når pasientene holder seg unna fastlegekontorene.

  – Inntekten deres er 70 prosent aktivitetsbasert i en normalsituasjon, påpeker Kjerkol.

  Hennes forslag er å gi kommunene krisemidler slik at de kan tilby fastlegene garantilønn. En annen løsning kan ifølge Kjerkol være egne takster for beredskap og faglig oppdatering i forbindelse med utbruddet av koronavirus.

 • av NTB
  DEL

  Ny plan skal gi hjemmeskole til permitterte

  Jonas Gahr Støre
  Jonas Gahr Støre
  FOTO: NTB Scanpix

  Fellesforbundet, Norsk Industri, byggenæringen og fagskolene har planen klar for kursing av permitterte. Nå etterlyses penger til å sette ideen ut i livet.

  Fellesforbundet, Norsk Industri og Byggenæringens Landsforening har samarbeidet med fagskoler over hele landet for å få på plass et bransjeprogram for etter- og videreutdanning for fagarbeidere i byggenæringen og industrien.

  Nå vil de gjøre programmet om til et digitalt tilbud til ansatte som er blitt permittert som følge av tiltakene mot koronaviruset.

  – Det å tilby arbeidsfolk kompetanse, påfyll, fullføring av fagbrev og videregående og bedriftsintern opplæring er veldig viktige tiltak for å holde båndene mellom arbeidsplassen og den ansatte, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

 • av NTB
  DEL

  Norske havner sliter økonomisk

  FOTO: Ørjan Deisz (ARKIV)

  Koronakrisen gjør at mange aktører som bruker norske havner, sliter med å betale for seg, og passasjertrafikken synker. Dermed får havnene også problemer.

  – Så langt har havnene klart å opprettholde tilbudet, men på lengre sikt trenger de økonomisk hjelp, sier direktør Kjell-Olav Gammelsæter i Norske Havner i en pressemelding.

  Bransjeorganisasjonen Norske Havner har gjennomført en undersøkelse som 36 havner har svart på. De fleste havnene venter et inntektsfall på rundt 20 prosent, men for noen kan det være snakk om en halvering.

 • av NTB
  DEL

  Nav vet ikke når permitterte får dagpenger

  Nav har fått dobbelt så mange dagpengesøknader så langt i år som i hele 2019, skriver DinSide.

  – Pågangen er enorm. I dag kan vi dessverre ikke gi et svar på hvor lang tid det vil ta å få behandlet og betalt dagpenger til alle de som nå har søkt, men vi vil komme tilbake med klarere svar så raskt som mulig, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav.

  Regjeringen har oppfordret arbeidsgivere til å forskuttere lønna til de som blir permittert fra dag 3. til dag 20. i permitteringsperioden. I tillegg har man åpnet for å gi folk forskudd på dagpenger.

  For å få utbetalt et forskudd må man ha søkt om dagpenger og oppfylle grunnleggende krav til å motta dette. Deretter må man søke konkret om forskuddsutbetaling. Dette søknadsskjemaet vil være tilgjengelig på nav.no i løpet av ettermiddagen mandag 30.mars, og pengene vil være inne på konto i løpet av fredag 3. april.

 • av NTB
  DEL

  Kraftig fall på Oslo Børs – endte ned 3,6 prosent

  Oslo Børs avsluttet dagen kraftig ned etter et at oljeprisen stupte i løpet av dagen.

  Hovedindeksen endte på 666,86 poeng, etter at det ble omsatt aksjer for rundt 5,8 milliarder kroner.

  Det kraftige fallet kommer blant annet som følge av at oljeprisen har falt ytterligere det siste døgnet. Ved børsslutt torsdag ble et fat nordsjøolje solgt for rett i underkant av 27 dollar, mens prisen ved 16.30-tiden fredag lå på 24,60 dollar.

 • av NTB
  DEL

  Oljeprise på det laveste siden 2003

  Prisen på nordsjøolje falt fredag med over 7 prosent ned mot 24,2 dollar fatet, det laveste siden 2003, før den steg noe igjen.

  I 16-tida ble et fat nordsjøolje for levering i mai omsatt for rundt 24,7 dollar fatet, mens amerikansk lettolje ble omsatt for 21,3 dollar fatet, en nedgang på 6 prosent fra dagen før.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Nesten 29.000 dagpenge-søknader i Vestland

  Det er levert 28.609 søknader om dagpenger på grunn av permitteringer i Vestland siden krisen startet.

  Det er 1211 nye det siste døgnet, viser tall fra Nav.

  I Bergen er totaltallet nå 15.159, og av disse kom 594 det siste døgnet. Alver og Øygarden er de to andre kommunene med størst økning i løpet av torsdag med henholdsvis 58 og 67 nye søknader.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Konkurs-frykten øker blant bedrifter

  Anne-Cecilie Kaltenborn er administrerende direktør i NHO Service og Handel.   
  Anne-Cecilie Kaltenborn er administrerende direktør i NHO Service og Handel.   
  FOTO: NTB scanpix (arkiv)

  En fersk medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel viser at 46 prosent av bedriftene frykter konkurs som følge av koronakrisen. Dette er en økning på 5 prosentpoeng i løpet av en uke.  

  NHO Servide og Handel er NHOs nest største landsforening og har 6800 virksomheter med 130.000 ansatte. 

  Sammen med bedrifter innen reiseliv, er service- og handelsbedriftene blant de som er hardest rammet av koronakrisen. Hele 49 prosent sliter med å betale løpende utgifter, viser medlemsundersøkelsen.   

  - Jeg vil oppfordre kommuner på Vestlandet, som for eksempel Bergen, til å fortsette å kjøpe tjenester fra private, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.   

  Hun oppfordrer også kommuner til å betale fakturaer i løpet av 2-10 dager, i stedet for 30 dager som er vanlig. 

  - Dette er en tid hvor næringsvennlige kommuner kan gjøre en stor forskjell ved å vise en forståelse for situasjonen private bedrifter står i akkurat nå, sier Kaltenborn.   

 • av NTB
  DEL

  YS krever mer til permitterte

  Hans-Erik Skjæggerud er 1. nestleder i YS.
  Hans-Erik Skjæggerud er 1. nestleder i YS.
  FOTO: NTB scanpix

  - Krisepakken er god for bedriftene, men det virker som om regjeringen har glemt de permitterte, sier 1. nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.

  YS krever at storsamfunnet er «like rause med de permitterte som bedriftene». 

  - De endringene som ble gjort i dagpengereglene for permitterte var gode i den innledende fasen av krisen. Når vi nå ser at mange vil gå permittert lenge, må vi gjøre mer, sier Skjæggerud.

  De nåværende reglene gir permitterte full lønn de første 20 dagene av permitteringen. Deretter mottar de 80 prosent av lønn opp til 300 000 kroner, og 62,4 prosent av lønnen opp til 600 000. Regjeringen foreslår å videreføre dette. YS krever endringer.

 • av NTB
  DEL

  Vedum vil ha 250 millioner til bredbånd

  Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener viruskrisen har avdekket et alvorlig hull i bredbåndsdekningen, inkludert hjemme hos ham selv.

  – De siste ukene har mange vært tvunget til å ha hjemmekontor. Da blir det enda tydeligere hvor ille det er at det fortsatt er en stor andel av befolkningen som ikke har høyhastighetsnett, sier Vedum til NTB.

  Han viser til at mange nordmenn fortsatt har gamle kobberlinjer og dårlig nett.

  – Det er jeg selv et eksempel på, sier Vedum.

  Han forteller at dårlig nett gjør det vanskelig for konen hans å ha hjemmekontor. I tillegg har paret to småjenter hjemme som nå skal ha nettbasert undervisning.

  – Og sånn er det flere hundre tusen mennesker som har det rundt omkring i landet, påpeker Vedum.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Opposisjonen: - Hvor er bazookaen?

  Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) i vandrehallen på Stortinget.
  Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) i vandrehallen på Stortinget.
  FOTO: NTB scanpix

  Opposisjonspartiene på Stortinget savner den store bazookaen i regjeringens nye krisepakke for økonomien.

  – Det er skuffende. Jeg blir oppgitt, rett og slett, over at det kom så lite. Jeg hadde forventet mye mer når vi ser hvilken dramatisk situasjon norske bedrifter er i, sier Fremskrittspartiets nestleder Sylvi Listhaug om den nye tiltakspakken som ble lagt fram av regjeringen fredag ettermiddag.

  – Selvfølgelig er det mange bra ting som ligger der. Men jeg er skuffet, istemmer Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

  – Jeg syns det er veldig skuffende. Det er en pakke som ikke står seg opp mot den utfordringen og den krisen som Norge står i akkurat nå. Vi hadde håpt på mye mer konkret, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

 • av Atle Andersson
  DEL

  - Regjeringen kjøper seg tid

  - For å lykkes med håndteringen av krisen må vi skape trygghet og fra Stortingets side avklare mer hvordan ordningene skal fungere, sier Eigil Knutsen, stortingsrepresentant for Ap.
  - For å lykkes med håndteringen av krisen må vi skape trygghet og fra Stortingets side avklare mer hvordan ordningene skal fungere, sier Eigil Knutsen, stortingsrepresentant for Ap.
  FOTO: Arkiv

  - Regjeringen kommer med en rekke gode signaler i dagens krisepakke, men nå trenger vi handling, sier stortingsrepresentant Eigil Knutsen (Ap) til BT.

  Han mener pakken bærer preg av at regjeringen kjøper seg tid.

  - Det er selvsagt forståelig for enkelte av tiltakene, men nå begynner det å haste for bedriftene. Kompensasjonsordningen er ikke avklart, og prinsippene som listes opp fra regjeringen er uklare og vage, sier Knutsen. Han deltar i forhandlingene om krisepakken gjennom helgen på Stortinget.

  - For Arbeiderpartiet blir det viktig å forbedre pakken gjennom forhandlingene i Stortinget. Vi vil skape trygghet for at arbeidsplassene er der når krisen er over. Folk og bedrifter som er rammet av krisen har dårlig tid, sier Knutsen.

 • av NTB
  DEL

  Åpner for forskuttering av dagpenger

  De som har mistet inntekten sin som følge av koronakrisen, vil kunne få penger raskt inn på konto, uten å måtte vente på at dagpengesøknaden blir behandlet.

  Regjeringen vedtok fredag i statsråd at Nav skal kunne forskuttere deler av dagpengegrunnlaget, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

  I løpet av de to siste ukene alene har Nav mottatt nærmere 300.000 søknader om dagpenger fra personer som nå har akutt behov for støtte. Det kan føre til lang saksbehandlingstid.

  - Forskuddet Nav betaler ut, er på om lag 60 prosent av lønnen og vil senere bli avregnet mot det endelige dagpengevedtaket, når det foreligger, heter det i pressemeldingen.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Kjøpesentereiere gir husleiekutt

  Bergen Storsenter er eid av Olav Thon-gruppen.
  Bergen Storsenter er eid av Olav Thon-gruppen.
  FOTO: Arkiv

  Gårdseiere bak kjøpesentre ønsker å gi mellom 10 og 30 prosent husleierrabatt til leietakere som er rammet av koronakrisen.

  – Mange i eiendomsbransjen har allerede bidratt, men nå må vi virkelig brette opp ermene i dugnaden for å få ned faste kostnader, sier administrerende direktør Thor Olaf Askjer i bransjeforeningen Norsk Eiendom.

  Han har ledet samtalene mellom utleier- og leietakersiden. Samtalene har ledet til et opprop fra norske eiere av kjøpesentre, og gårdseierne vil gi mellom 10 og 30 prosent husleierrabatt til leietakere som rammes av koronakrisen.

  Oppropet er signert av blant annet Olav Thon Gruppen, Norgesgruppen Eiendom og Reitan Eiendom.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Ny sjef i BKK Enotek

  Helge Rysjedal blir ny BKK Enotek-sjef.

  - Jeg er veldig glad for at Helge har takket ja til denne utfordringen. Han har bunnsolid ledererfaring, og det har selskapet hatt stor nytte av de siste ukene under korona-krisen. Helge får veldig gode skussmål fra organisasjonen. Han er dessuten en leder som ønsker å utvikle selskapet videre med ambisiøse vekstmål, sier konserndirektør Kristin Aadland i BKK i en pressemelding.

  Selskapet opererer over hele landet, men har Vestland og Møre og Romsdal som sitt nærområde. BKK Enotek bygger ut elektriske anlegg, infrastruktur til veiprosjekter og uteområder, samt digitale kommunikasjonsløsninger.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Dette er regjeringens krisepakke mot koronaviruset

  Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg på dagens pressekonferanse.
  Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg på dagens pressekonferanse.
  FOTO: NTB scanpix
  • En ny kompensasjonsordning for faste utgifter for koronarammede bedrifter.
  • Ny tiltakspakke for gründere og vekstbedrifter på totalt 2,5 milliarder kroner ved å styrke ordningene for innovasjonstilskudd og etablerertilskudd.
  • Økt låneramme for innovasjonslån med 1,6 milliarder kroner til 3 milliarder kroner til prosjekter knyttet til nyetablering, nyskaping, omstilling, internasjonalisering og utvikling.
  • 300 millioner kroner til rentestøttefond for å gi bedrifter rammet av krisen, betalingslettelse gjennom avdragsutsettelse og utsettelse i rentebetalinger.
  • 250 millioner kroner til næringsrettet forskning for at aktiviteter ikke avsluttes.
  • 1 milliard kroner til fonds- og matchinginvesteringer i Investinor for å bedre tilgang på kapital for bedrifter i tidlig fase.
  • Arbeidsledige og permitterte som er i ferd med å gå ut maksperioden på dagpenger, får utvidet dagpengeperioden sin ut juni måned.
  • Regjeringen åpner for at Nav skal kunne forskuttere utbetalingen av dagpenger. Dermed vil de som har mistet inntekten sin, kunne få penger raskt inn på konto.
  • Den lave satsen i merverdiavgiften reduseres videre fra 8 til 7 prosent fra 1. april 2020 til 31. oktober 2020 for bransjer som blant annet reiseliv og deler av idretten. (Fra 12 prosent opprinnelig).
  • Forlenger midlertidig fristen på 14 dager i pakkereiseloven for tilbakebetaling av penger til kunder som avbestiller reisen sin på grunn av korona. Innfører en ny ordning der arrangørene kan tilby en tilgodelapp i stedet for å betale straks.
  • Styrker Reisegarantifondet med 100 millioner kroner og gir fondet mulighet til å overskride årets bevilgning på 200 millioner kroner.
  • Legge til rette for samfunnsnyttige oppkjøp og omstruktureringer i børsnoterte selskaper.
  • Flere tiltak for å holde transportsektoren i gang, blant annet får togselskapene lov til å kutte i rutetilbudet uten å bli trukket i vederlaget fra staten.
  • Utsatt innbetaling av forskuddsskatten for personlige skattytere og selskaper.
  • Forlenger ordningen for hjemtransport av nordmenn fra 31. mars til 1. mai.
  • Forslagene skal behandles av partiene i helgen. En innstilling skal behandles i Stortinget tirsdag.

  (Kilde: Regjeringen.no og NTB)

 • av NTB
  DEL

  Regjeringen forlenger dagpengeperioden

  – Vi vil fortløpende vurdere flere tiltak når vi ser hvordan situasjonen utvikler seg. sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
  – Vi vil fortløpende vurdere flere tiltak når vi ser hvordan situasjonen utvikler seg. sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
  FOTO: Terje Bendiksby, NTB scanpix

  Arbeidsledige og permitterte som er i ferd med å gå ut maksperioden på dagpenger, får nå utvidet dagpengeperioden sin ut juni måned.

  Det vedtok regjeringen i statsråd fredag. Tiltaket er primært rettet mot personer som var arbeidsledige eller permittert før koronakrisen slo inn. Flere av dem er i ferd med å gå ut maksperioden for dagpenger.

  – Vi har en helt ekstraordinær situasjon på arbeidsmarkedet. De som allerede er i ferd med å gå ut maksperioden på dagpenger møter nå høy ledighet og tøff konkurranse om jobbene. Derfor utvider vi dagpengeperioden midlertidig for både arbeidsledige og permitterte slik at de sikres inntekt ut juni, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

  I dag kan man maksimalt få dagpenger i 104 uker, dersom man har tjent over 2G. Ifølge Nav vil i underkant av 4500 personer gå ut sin maksimale dagpengeperiode før 30. juni.

 • av NTB
  DEL

  Solberg hilser til koronasmittet Boris Johnsen

  Erna Solberg.
  Erna Solberg.
  FOTO: NTB SCANPIX

  Statsminister Erna Solberg håper Storbritannias statsminister Boris Johnsen får en lett sykdomsutvikling og at det går fort over. Selv vil hun ikke teste seg.

  – Det er ingen vits å teste seg hvis du ikke er syk. Det gir bare falsk trygghet, og siden jeg ikke har symptomer, er det ikke noe poeng å teste seg. Det vil være å kaste bort en test, sier Solberg.

  Samtidig som regjeringen presenterte de nye økonomiske tiltakene, kom nyhetene om at Johnson har fått påvist koronasmitte. Han melder selv om milde symptomer.

  – Jeg sender en hilsen til Boris. Jeg håper han får en lett sykdomsutvikling og at det går fort over, sier Solberg.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Nybø: - Gründerpakke til fem milliarder

  Iselin Nybø.
  Iselin Nybø.
  FOTO: NTB SCANPIX (ARKIV)

  Næringsminister Iselin Nybø (V) bekreftet fredag at regjeringen gir en pakke på fem milliarder kroner til gründere og vekstbedrifter.

  Næringsministeren er klar på at norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne, blant annet med en arbeidsledighet på over 10 prosent.

  Derfor trakk hun blant annet frem gründere som de som skal skape fremtidens arbeidsplasser, da regjeringen fredag presenterte nye tiltak for å støtte bedrifter og næringsdrivende som rammes hardt av koronavirusutbruddet i Norge.

  Torsdag ble det lekket at regjeringen skulle komme med en omfattende pakke rettet mot vekstbedrifter og gründere.

  – Pakken er på nærmere fem milliarder kroner. Den inneholder rene tilskudd, ulike lån, investeringskapital og styrking av næringsrettet forskning, sa Nybø.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Vil sikre levedyktige bedrifter

  Jan Tore Sanner og Erna Solberg.
  Jan Tore Sanner og Erna Solberg.
  FOTO: NTB SCANPIX

  Statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner, næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad holdt fredag formiddag pressekonferanse om statlige tiltak til næringslivet under koronakrisen.

  - Tiltakene i dagens proposisjon skal sikre at levedyktige bedrifter klarer seg gjennom krisen, sa finansminister Jan Tore Sanner på pressekonferansen.

  - Tiltakene skal kunne iverksettes raskt, opplyste Sanner.

  Finansministeren sa at bedrifter som nå taper omsetning skal få kompensasjon for tap.

  Han varslet også at kommuner skal få økonomisk støtte til å komme gjennom krisen, og at tilskuddene vil komme i forbindelse med revidert budsjett, og muligens før.

  - Mange kommuner opplever økte utgifter til sosialhjelp, sa Sanner. 

  Finansministeren sier norsk økonomi er i fase 2 av bekjempelsen av krisen.

  - Mange bedrifter har et sterkt behov for cash nå. Det er naturlig at de som må stenge dørene på grunn av statlige pålegg, får de beste ordningene, sa Sanner.

  Han sa det er vanskelig å få til en ordning som er «millimeterrettferdig».

  Tiltakene som regjeringen så langt har satt i verk, motvirker inntektsbortfall hos bedrifter og privatpersoner til en verdi av 310 milliarder kroner, opplyste Sanner. I tillegg kommer tiltakene regjeringen la frem fredag morgen som vil utgjøre mellom 10 og 20 milliarder kroner hver måned, påpekte han.

  – Tiltakene skal være målrettede, effektive og midlertidige, understreket Sanner.