TechnipFMC vil kutte 700 stillinger i Norge: Mer enn hver femte mister jobben

Oljeservicegiganten TechnipFMC tar nå store grep for å møte den lave oljeprisen og corona-krisen. I Norge betyr dette at opp til 700 personer mister jobben om kort tid.

Arkivbilde
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

TechnipFMC opplyser mandag om beslutningen overfor E24.

– Vi ser at aktiviteten i markedet blir betydelig lavere de neste årene – vi snakker om en nedgang på i overkant av 30 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Lars Ole Bjørnsrud.

Av de 3.100 som jobber i TechnipFMC i Norge vil opp til 700 nå miste jobben, opplyser selskapet. Tallet inkluderer konsulenter. Det er innkalt til allmøte tirsdag 5. mai.

Det er den kriselave oljeprisen og oljeselskapenes kanselleringer og utsettelser av oppdrag som får oljeservicekonsernet til å ta store grep over hele verden. Norge rammes også i denne prosessen.

Oljeservicekonsernet ser nå at flere viktige prosjekter i Nordsjøen, Afrika, samt Equinors Bay du Nord-prosjekt utenfor kysten av Canada er satt på vent.

– Det er flere store prosjekter som vi hadde regnet med og planlagt for som nå blir utsatt, sier Bjørnsrud og fortsetter:

– Alle anleggene og kontorene våre i Norge vil bli påvirket. Nå skal vi gå i diskusjoner med fagforeningene om veien videre og vi regner med å ha gjennomført nedbemanningen i løpet av august, sier Bjørnsrud.

Selskapet har virksomhet flere steder, men det er særlig i Kongsberg, Bergen og Lysaker at det meste av kuttet skal tas. Ved Spolbasen i Orkanger i Trøndelag og i Stavanger vil kuttene også merkes.

– Slik det ser ut nå vil markedet legge seg på en ny normal – et lavere nivå enn før. Det vi gjør nå er å tilpasse oss dette og det vil hele bransjen gjøre, sier Bjørnsrud.

Les også

NHO og oljenæringen mener regjeringens krisepakke øker skattetrykket

Tror skattepakken vil hjelpe noe

I forrige uke lanserte regjeringen en krisepakke til oljenæringen som vil frigi om lag 100 milliarder kroner i kapital ettersom selskapene får utsatt skattebetaling gjennom umiddelbare avskrivinger.

Ordningen var likevel ikke like god som det næringen hadde bedt om selv og NHO-sjefen var tydelig skuffet.

– Hvordan vurderer dere effekten av skattepakken?

– Vi regner med at den vil bidra til at aktiviteten på norsk sokkel vil falle mindre enn i resten av verden. Vi vil følge utviklingen i markedet og hva myndighetene kommer med fremover, og så vil vi tilpasse oss det, sier Bjørnsrud.

Oljeservicekonsernet er likevel tydelig på at dagens situasjon gir grunnlag for en mindre leverandørindustri enn den vi har hatt:

– Slik markedet ser ut nå trengs det mindre kapasitet, selv om alle håper at myndighetenes tiltak skal gi effekt.

Subsea-installasjoner i verkstedshallen til TechnipFMC på Ågotnes utenfor Bergen (arkivfoto).

Har ikke permittert

Andreas Helgesen er kommunikasjonssjef for selskapet på Ågotnes utenfor Bergen og han understreker at de fortsatt har mye jobb innenfor subsea-segmentet.

– Men det blir mye mindre i årene som kommer, det ser vi allerede nå basert på fallet i ordreinngangen de siste månedene, sier han.

Ågotnes er et av stedene som kommer til å få kraftige kutt, men hvor mange som må gå her er ikke bestemt ennå.

– De ansatte er informert mandag, og skal få ytterligere informasjon på et digitalt allmøte tirsdag, sier Helgesen.

Selskapet har nesten ikke permittert ansatte i den siste tiden, og har holdt de fleste i arbeid frem til nå.

– Permitteringer kunne vi brukt hvis vi trodde dette var noe midlertidig. Vi ser imidlertid at dette er en mer permanent nedgang, sier Helgesen.

Ble overrasket over antallet

Lars Christian Nilsen er hovedtillitsvalgt i selskapet og representerer FLT (Forbundet for ledelse og teknikk).

Han var forberedt på at det kom til å komme nedbemanninger, men ble likevel overrasket.

– Mange hadde forventet at det skulle komme noe. Kanskje noen permitteringer og noen oppsigelser. Men 700 er mye. Det er mange ansatte, sier han.

I LO-forbundet han representerer er om lag 700 av de 3.100 ansatte i selskapet organisert. Det gjør dem til den største fagforeningen i bedriften.

– Vi foreslo at de skulle permittere, men det sier seg selv at den kombinerte effekten av kollapsen i oljeprisene og covid-19 ikke går over på kort tid. Spesielt på feltene vi jobber på i for eksempel Vest-Afrika, er de avhengig av en oljepris på over 50 dollar fatet for å få det til å gå rundt, sier han.

Han forklarer at den videre prosessen starter på onsdag.

– Da begynner vi å forhandle om blant annet utvelgelseskriterier, sosiale tiltak og hva vi skal gjøre med midlertidige ansatte og innleid arbeidskraft. I neste uke har vi forhåpentligvis mer informasjon til de ansatte, sier Nilsen.

Publisert: