Rentemøtet: Dette må du vite

Tiden med nullrente vil være over etter rentebeslutningen torsdag, venter E24s Renteråd. Spørsmålet er hvor mange rentehevinger sentralbanksjefen vil varsle.

VARSLET RENTEHOPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen er ventet å øke styringsrenten torsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norges Bank vil sannsynligvis sette opp styringsrenten til 0,25 prosent torsdag, et første steg bort fra nullrenten.

Coronakrisen har ført med seg rentekutt og mange andre hjelpetiltak fra verdens sentralbanker. Her hjemme kuttet Norges Bank renten fra 1,5 prosent til rekordlave null prosent i fjor vår.

Nå er økonomien på vei opp etter gjenåpningen av samfunnet. Arbeidsledigheten har falt mye og befolkningen har blitt vaksinert i stor grad.

Les også

Sjeføkonom uenig i renteheving: – Spiller med konkurranseevnen i potten

I juni varslet sentralbanksjef Øystein Olsen første gang om at september var det mest sannsynlige tidspunktet for den første renteøkningen. Beskjeden ble gjentatt i august.

Økonomene venter også at renteøkningene starter nå. Spørsmålet er hvor raskt renten vil stige fremover. Norges Bank åpnet i juni for fire rentehevinger frem til neste sommer, før renten gradvis settes opp til 1,5 prosent igjen i løpet av 2024.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere.

  • Økonomien er på bedringens vei etter coronakrisen. Arbeidsledigheten har falt mye i takt med gjenåpningen av samfunnet, og mer enn det Norges Bank hadde trodd på dette tidspunktet. Tallene fra Nav viser at andelen registrert som helt ledige falt til 2,7 prosent i august. I januar var denne prosentandelen på 4,4.
  • Kronekursen har styrket seg etter sommeren, men er fortsatt svakere enn Norges Bank hadde lagt til grunn. Ifølge Nordea har den norske valutaen vært rundt tre prosent svakere enn sentralbankens anslag siden juni. Det gir rom for å sette opp renten.
  • Norges Banks spørreundersøkelse Regionalt nettverk har vist at bedriftene har økt sine forventninger til lønnsveksten i år, delvis på grunn av problemer med å få tak i arbeidskraft og bedre lønnsomhet.
  • Selv om økonomien har hentet inn det tapte og pilene peker mot lysere tider, finnes det risikofaktorer. En er fortsatt pandemien, selv om mange nå er vaksinert. Senest i august var vurderingen til Norges Bank at «det kan likevel ikke utelukkes at nye virusvarianter vil gjøre det nødvendig med nye innstramminger». Samtidig gjør høy gjeld at økte renter biter mer enn før og høye strømpriser kan gjøre et innhugg i lommeboken i vinter.

NB! I spørsmålene til økonomene under skilles det mellom hva de anbefaler at Norges Bank skal gjøre, og hva de tror sentralbanken faktisk vil gjøre.

Publisert: