Yara-sjefen bekymret: – Kan gå fra en energikrise til en matkrise

Gjødselgigantens tredje kvartal er preget av skyhøye gasspriser i Europa. – Vi er bekymret for effekten, sier Svein Tore Holsether. Han påpeker at europeisk nitrogenproduksjon er avgjørende for matsikkerheten i verden.

Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Yara leverer et resultat etter skatt på minus 143 millioner dollar i tredje kvartal, fra 339 millioner dollar samme periode i fjor fremkommer det av selskapets kvartalsrapport.

Det negative nettoresultatet inkluderer en nedskriving av verdier til 355 millioner av Salitre- prosjektet og et valutatap på 148 millioner dollar.

Nedskrivningen på fosfatgruven Salitre tilsvarer 2,96 milliarder kroner. Yara meldte nylig at selskapet vil selge Salitre til EuroChem for 410 millioner dollar, og at det ville komme en nedskrivning av verdier i forbindelse med salget.

Resultatet kommer etter et kvartal som har vært preget av stadig høyere gass- og ureapriser, samt nedtrapping av kapasitet ved selskapets fabrikker i Europa.

–  Det er en veldig spesiell gassituasjon i Europa, og en energikrise verden over, sier Holsether til E24.

Yara-sjefen la i rapporten til at europeisk nitrogenproduksjon er avgjørende for global matsikkerhet, og fortsatte:

– Vi er derfor bekymret for effekten av dagens europeiske gasspriser, spesielt for de fattigste regionene i verden.

Les også

Gjensidige vil dele ut to milliarder til eierne

Selskapet melder om et justert brutto driftsresultat (ebitda) på 765 millioner dollar, fra 558 millioner dollar ett år tidligere.

«Yaras ebitda ekskludert spesielle effekter var 37 prosent høyere i tredje enn ett år tidligere, hovedsakelig fordi høyere priser mer enn kompenserte for økte energipriser» skriver Yara.

Kan føre til matvaremangel

– Kan energikrisen i ytterste konsekvens føre til en matvaremangel i verden?

–Ja, og det er grunnen til at vi tar det opp såpass tydelig som vi gjør nå, sier Yara-sjefen.

Han forklarer videre at alle er påvirket av høyere matvarepriser, men at i flere deler av verden bruker mennesker 60 prosent av disponibel inntekt på mat.

– Når prisene da mer enn dobler seg er det forskjellen på å ha nok mat, og det å ikke ha nok mat. Også kommer dette på toppen. Jeg frykter at hvis dette fortsetter kan vi se hungersnød i deler av verden.

Det er allerede 100 millioner flere mennesker som går sultne til sengs enn før pandemien. Holsether sier det er mange faktorer som spiller inn på matvaremangel, og at gjødsel er en av dem.

– Om bonden ikke får nitrogengjødsel ut på jordet ,så faller avlingene på korn med 50 prosent fra første høsting. Da går man fort fra en energikrise til en matkrise.

Les også

Fjordkraft varsler søksmål mot staten

Nedtrapping demper gassregningen

Yara er en av Europas største industrielle kjøpere av naturgass, og kjøper normalt inn rundt 40 millioner MMBtu gass hvert kvartal i Europa. Men høye gasspriser har ført til at Yara har tatt ned aktiviteten og bremset innkjøpene.

Med normale innkjøp ville Yaras gasskostnader i fjerde kvartal blitt 850 millioner dollar (7,1 milliarder kroner) dyrere enn på samme tid i fjor, mens gasskostnadene i første kvartal 2022 ville blitt 950 millioner dollar høyere enn på samme tid i fjor.

«Yaras begrensninger innen ammoniakkproduksjonen reduserer innkjøpte gassvolumer, og kostnadseffekten vil derfor avhenge av varigheten på nedstengningene», skriver Yara i kvartalsrapporten.

I tredje kvartal måtte Yara ut med 11,7 dollar per MMBtu i snitt for gasskjøpene i Europa, mens prisen i samme kvartal i fjor var på lave 2,4 dollar per MMBtu.

Skyhøye gasspriser

Siden nedstengingen av fabrikkene i Europa har gassprisene steget omtrent 26 prosent, ifølge analytiker i Carnegie, Morten Normann.

– Har dere noen smertegrense på gassprisen?

– Nå har det vært så store endringer den siste tiden at det er umulig å sette en spesifikk gasspris. Det avhenger av så mange dynamiske faktorer, og er en funksjon av hva gassprisen er og hva marginene for produktene vi produserer er, svarer Holsether, og legger til:

– Den typen kraftig oppgang som vi har sett i gassprisene har vi aldri opplevd i Europa tidligere. 

For Yara som helhet blir imidlertid effekten av de høye gassprisene motvirket av høyere gjødselpriser, som løfter selskapets resultater.

Holsether sier selskapet ser på gassprisene som et varsel og en oppmuntring til å enda raskere omstille fra fossil energi til grønn energi.

– Da vil hele vår struktur være mer forutsigbar enn på gass over tid.

Publisert: