Stort fall i omsetningen for utelivet i helgen: – Vanskelig å ha is i magen

Innstramminger førte til at færre gikk på byen i helgen. Nå ber utelivsaktører igjen om mer forutsigbarhet fra næringsministeren.

Karl Johans gate i Oslo helgen.
Publisert: Publisert:

Sammenlignet med forrige helg, hadde barer over hele Norge 30 prosent lavere omsetning denne helgen. Antall transaksjoner med BankAxept-kort var ned 33 prosent. Det skriver Vipps i en pressemelding.

Det er omtrent syv millioner BankAxept-kort i Norge, og alle norske debetkort har BankAxept, ifølge Vipps.

En som har kjent på nedgangen i helgen er Karl Henning Svendsen, leder for Noho Norway, som driver flere av Oslos største utesteder – blant annet Kulturhuset og Youngs.

– I snitt har vi en nedgang i omsetning på 50 prosent, sier Svendsen til E24.

Han forteller at en del store julebord har blitt kansellert og at folk går tidligere hjem når de ikke kan danse.

Torsdag innførte regjeringen krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling, i blant annet Oslo og Bærum.

– Utestedene med aller størst nedgang har mistet 70 prosent i omsetning sammenlignet med helgen før, sier Svendsen.

Etterlyser mer forutsigbarhet

– Vår eneste målsetting er å ikke ødelegge julen for våre ansatte, og vi jobber derfor hardt for å ikke permittere. Vi ønsker ikke å gi dem den usikkerheten, sier Svendsen.

Han tror mange i bransjen tenker det samme som dem.

– Det er en vanskelig situasjon. Derfor trenger vi mer forutsigbarhet. Det er vanskelig å ha is i magen, slik næringsministeren har oppfordret til, sier han.

Utelivssjefen skulle ønske at næringsministeren heller kunne sagt «slapp av, ikke permitter ansatte. Det kommer lønnskompensasjonsordninger».

Fredag hadde næringsminister Jan Christian Vestre møte med LO, Virke og NHO for å høre hvordan de vurderer situasjonen fremover mot jul. Da sa han at tiltakene i første omgang var ment for 14 dager, og at «vi må ha litt is i magen».

– Bruk byene, bruk bygdene innenfor de smittevernreglene som gjelder. Det er ingen regler mot å gå på kino, samfunnet er ikke nedstengt. Folk må puste med magen, sa Vestre.

Næringsministeren møtte partene i arbeidslivet: – Vi må ha litt is i magen
Karl Henning Svendsen, leder for Noho Norway.

– Leit

Også restaurantene har merket restriksjonene og endringene i folks kjøpemønster denne helgen.

Restaurantene opplevde 14 prosent lavere omsetning og 20 prosent færre BankAxept-transaksjoner denne fredagen og lørdagen, ifølge Vipps.

– I et normalår ville vi mest sannsynlig sett en økning denne helgen i både omsetning og antall transaksjoner. Derfor er det leit for utelivsbransjen at utviklingen går i motsatt retning, sier kommersiell leder Vegar Heir i Vipps, i pressemeldingen.

Han mener det er liten tvil om at tallene fra BankAxept og Vipps gjenspeiler nye nasjonale og lokale restriksjoner.

Publisert: