Kinas bruttonasjonalprodukt (BNP) vokser mer enn ventet. Dette beroliger investorer som frykter at gjeldskrisen i eurosonen skal føre til økonomisk nedgang i verdensøkonomien, skriver Reuters.

Fortsatt sterk vekst

Kinas BNP hadde en vekst på 8,9 prosent i fjerde kvartal. Det er en nedgang fra forrige kvartal da veksten var på 9,1 prosent, men det er bedre enn ventet.

Kina opplevde en økonomisk vekst på 9,2 prosent i 2011. Den økonomiske veksten var lavere i 2011 enn i 2010, og veksten er gått ned fra hvert kvartal til det neste kvartal i 2011, skriver ntb.

Den kinesiske vareproduksjonen økte med 13,9 prosent i 2011, også dette en reduksjon sammenlignet med 2010. — Dette viser at Kinas økonomi er stabil, sier analytiker ved Huachuang Securities i Beijing Hua Zhongwei til Reuters.

— Men vi må fortsatt være forsiktige på grunn at resesjonen i Europa og Kinas oppblåste boligpriser, sier sjeføkonom ved Barclays Capital i Hong Kong Yiping Huang til Reuters.

Nedgraderte krisefond

I går kunngjorde kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's at de også nedgraderer EUs krisefond fra AAA til AA+.

Dette kan bety at det blir dyrere å låne penger både for EFSF og de gjeldstyngede landene i Europa, skriver ntb. Krisefondet har som formål gi økonomisk nødhjelp til land som får problemer med å betjene statsgjelden.

Nedgraderingen kommer som et resultat av at Frankrike og Østerrike som to av totalt ni europeiske land fikk sin kredittverdighet nedgradert før helgen. Disse to landene var de fremste garantistene for EFSF-fondet, skrev Standard & Poor's i en uttalelse mandag kveld.

Frankrikes finansminister François Baroin ser ingen grunn til å styrke EUs krisefond EFSF som følge av Standard & Poor's beslutning om å nedgradere fondets kredittverdighet.

— EFSFs evne til å låne ut penger er intakt, med midler og garantier som er tilstrekkelige til fullt ut å møte dets nåværende og framtidige forpliktelser, sier den franske finansministeren.

De asiatiske børsene

Klokken 0845 var kursene slik på de asiatiske børsene:

  • MSCI-indeksen for hele Asia hadde steget med 2,30 prosent.
  • Nikkei-indeksen i Japan hadde steget med 1,05 prosent.
  • Hang seng-indeksen i Hong Kong hadde steget med 2,37 prosent.
  • CSI-indeksen i Kina hadde steget med 4,56 prosent.