Er du i Madrid? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Se video fra ulykkesstedet på 20minutos.esSAS Group bekrefter i en pressemelding at Spanairs flygning JK5022 (delt med flightnummer LH255) var involvert i en ulykke ved Madrid Barajas flyplass i dag. Ulykken skjedde klokken 14.23 lokal tid.

172 ombord

Totalt 172 personer — 162 passasjerer og ti ansatte - var ombord i flyet.

— Informasjon om forulykkede er foreløpig ikke tilgjengelige, men vi gjør alt vi kan for å bistå spanske myndigheter, heter det i pressemeldingen.

Selskapet opplyser at passasjerlisten ikke vil bli offentliggjort før alle pårørende er varslet. Flyet skled av rullebanen ved flyplassens terminal fire.

153 har omkommet

Flygning JK5022 var på vei til Las Palmas på Kanariøyene. Flyet er av typen MD82,.

Det er nå bekreftet at 153 personer har mistet livet, melder El País.

, en kvinne, på sykehus i Madrid.

Avisen El Mundo melder at bare 28 personer ble reddet ut av flyet i live. Alle skal ha vært kritisk skadet. Én omkom på vei til sykehuset. Bare 19 skal ha overlevd natten.

Røde Kors har satt opp flere telt på flyplassen for å hjelpe skadde, og flere skadde er sent til sykehuset i La Paz.

TV-opptak av hendelsen viser at det velter ut røyk av flyet. Se video av hendelsen her.

- Brakk i to

Flyet brakk i to da det skled av rullebanen. Redningstjenesten i Madrid (SAMUR) er nå i gang med å fjerne skadede og døde personer fra flyet, melder Skynews.

- Flyet var helt delt i to. Det var fylt av omkomne, sier en arbeider ved flyplassen til El País.

— Dette er en katastrofe, sier en talsmann for SAMUR til El Mundo.

Aftenposten.no har vært i kontakt med Spanair, men de er foreløpig tilbakeholdne med informasjon. De sier at de vil gå ut med mer informasjon senere i dag.

Brann i motor

— Rapporter sier at det har vært en brann i en motor, og at utflygingen ble stanset, noe som førte til at flyet skled på rullebanen. Det er foreløpig ikke klart akkurat hva som har skjedd, sier en lokal journalist, Bill Bond, til Sky News.

Det skal ha vært en av de venstre motorene som har tatt fyr.

Ifølge den spanske avisen El País hadde piloten avbrutt det første forsøket på å ta av, på grunn av tekniske problemer.

Da ulykken skjedde skal flyet ha lettet «noen meter» over bakken før det kræsjet i bakken.

Er du i Madrid? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Opprettet kriseteam

Pårørende begynte å strømme til flyplassen i Barajas onsdag ettermiddag. Der har det blitt opprettet er kriseteam for dem, ifølge NTB. Det er dessuten satt av et eget rom på flyplassen der etterlatte kan få psykologisk hjelp. Ankomstflyplassen på Gran Canaria har også et liknende rom tilgjengelig. På Gran Canaria klaget fortvilte slektninger av de rammede om mangelen på informasjon, ifølge the Times. Madrids borgermester, Alberto Ruiz-Gallardon, har ankommet flyplassen for å følge med det som skjer med egne øyne. Også statsminister José Luis Rodríguez Zapatero var ventet til flyplassen. Spanair bekreftet onsdag overfor avisa El Mundo at ledelsen i flyselskapet nå er samlet, og at arbeidet med å identifisere passasjerene var i gang.

Ingen meldinger om nordmenn

Den norske ambassaden i Madrid har tett kontakt med kriseteamet ved flyplassen i Madrid. Men så langt tyder ingen ting på at det var nordmenn om bord. — Vi har ikke fått noen meldinger som tilsier at det var nordmenn ombord i flyet. Men vi kan ikke helt utelukke det ennå, så ambassaden holder tett kontakt med kriseteamet ved flyplassen nå for å få oversikt over situasjonen, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen, til Aftenposten.no.

Fire tyskere på flyet

Flygningen korrespondert med et Lufthansa-fly fra München. Lufthansa opplyste i dag at syv av deres passasjerer var ombord på ulykkesflyet. Fire av dem er tyskere.

To av passasjerene har dessuten kommet fra Arlanda flyplass nord for Stockholm. Det er uklart om disse er fra Sverige, melder Expressen.se.

Ifølge Norges ambassadør til Spania - Per Ludvig Magnus - er det ikke frigitt noe om nasjonaliteteten til de som er omkommet i ulykken ennå. Han har heller ikke fått bekreftede tall på antall omkomne.

— Flyet skulle ha gått klokken 13, men tok ikke av før 14.15. Det er ingen fly fra Norge som korresponderer med denne avgangen - flyene fra Norge kommer inn senere på dagen, sier Magnus til Aftenposten.no.

Datterselskap av SAS

Flyet tilhører selskapet Spanair, som er et datterselskap av SAS (Scandinavian Airlines Systems).

— Det går mange direktefly fra Norge til Las Palmas, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS Norge.

Han tror sannsynligheten derfor er liten for at det var norske passasjerer ombord i flyet.

— Å reise om Madrid vil ikke være en vanlig reiserute for nordmenn som skal til Kanariøyene. Vi har ikke tilgang til Spanairs passasjerlister, men har ikke fått melding om at det skal være nordmenn om bord i flyet, sier han.

Flyplassen ble igjen åpnet for trafikk ved 17-tiden.