Mobiloperatøren VimpelCom, som blant annet er store i Russland, Ukraina og en rekke andre gamle Sovjetstater, har i alle år vært en gullgruve for eierne i VimpelCom.

Og det til tross for at de to eierne Telenor og Alfa med den mektige oligarken Mikhail Fridman i spissen i årevis var i dyp konflikt med hverandre.

Etter press fra norske og russiske myndigheter ble striden løst høsten 2009 gjennom dannelsen av et nytt VimpelCom Ltd.

Gikk imot Telenor

De siste månedene har det imidlertid blusset opp ny strid mellom de to, som var svært uenige om et oppkjøp av egyptiske Wind og et mulig brudd på aksjonæravtalen – en sak som skal opp i retten.

Det vakte oppsikt at Lunder i vår stemte for Alfa og oppkjøpet og dermed gikk imot sin gamle arbeidsgiver Telenor. Lunder hadde en rekke toppjobber i den norske telegiganten før han fikk oppgaven med å bygge opp VimpelCom i perioden 1999 og 2003.

Siden har imidlertid russeren Alexander V. Izosimov hatt denne jobben, mens Lunder har rykket inn som styreleder. Den siste tiden har imidlertid VimpelCom tapt markedsandeler hjemme i Russland, som er det desidert viktigste markedet.

Trekker seg

Dette har Telenor liten sans for og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas antydet indirekte tidligere i år at Izosimov burde konsentrere seg mer om å få orden på dette enn å bruke energien på ulønnsomme oppkjøp som egyptiske Wind.

Dette kan være noe av årsaken til at Izosimov ifølge en pressemelding fra VimpelCom trekker seg fra stillingen fra 30. juni. På et styremøte søndag ble det bestemt at styreleder Jo Lunder igjen blir sjef i VimpelCom.

Etter sin forrige sjefsperiode i VimpelCom fikk Lunder jobben med å redde IT-giganten Ementor (tidligere Merkantildata) som sto på kanten av stupet.

Lunder lyktes med oppgaven, og slo Ementor sammen med danske Top Nordic. Selskapet heter i dag Atea og er et av de største IT-selskapene i Norden.

Baksaas går ut

Deretter ble Lunder hentet inn som partner i Ferd, investeringsselskapet til tobakksarving Johan Andresen. Lunder er gjennom denne jobben blant annet styreleder i Swix, Aibel og Elopak.

Gründer Augie K. Fabela II rykker nå opp til styreleder. Det blir også andre endringer i styret. Blant annet går Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas nå ut av styret.

Det har tidligere blitt spekulert i om VimpelCom kan bli mindre viktig for Telenor når eierandelen nå vannes ut.