Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble mandag morgen norsk tid omsatt for 121,20 dollar per fat på de asiatiske markedene, en oppgang på 1,52 dollar. Amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet økte med 1,72 dollar til 104,96 dollar fatet.

Stanser eksport til Frankrike og Storbritannia

— Oljen begynner uken på det høyeste nivået de siste åtte månedene. Det skjer mens Iran fortsetter sitt politiske sjansespill, sa forskningssjef Justin Harper i selskapet IG Markets i Singapore til nyhetsbyrået AFP.

Det iranske oljedepartementet kunngjorde søndag at landet slutter å selge råolje til selskaper i Frankrike og Storbritannia. Det skjer etter at EU har vedtatt at de vil stanse importen av iransk olje fra første juli som straff for at iranerne ikke stanser sitt atomprogram.

Både Frankrike og Storbritannia har allerede sluttet å kjøpe iransk råolje, så denne handlingen er mest symbolsk. Likevel presser avgjørelsen oljeprisen i været fordi markedet frykter at Iran kan komme til å stoppe eksporten til andre europeiske land, skriver Financial Times.

Mangler kjøpere

Analytikere tror imidlertid at en stans i all iransk oljeeksport til EU vil ramme regimet i Teheran selv hardere enn det vil ramme mottakerne. Dette gjelder med mindre iranerne har asiatiske kjøpere som kan overta de europeiske kontraktene.

Men Iran sliter med å finne kjøpere for en fjerdedel av oljen de ønsker å eksportere, ifølge Financial Times. Håpet er at indiske og kinesiske raffinerier skal kjøpe oljen, som tilsvarer 500.000 fat om dagen.

Kina er i dag verdens største importør av iransk råolje. I fjor importerte landet 550.000 fat olje om dagen, ifølge det internasjonale energibyrået IEA.