I dag starter salget av Apples nye iPad i det norske markedet.

Vi har fått muligheten til å prøvekjøre den tredje generasjonen det siste døgnet, og førsteinntrykket preges først og fremst av den nye og høyoppløste skjermen.

Og for en skjerm! Firedoblingen av skjermoppløsningen fra 0.8 megapiksler(1024 x 768) til 3.2 megapiksler(2048 x 1536), gjør langt mer for bildekvaliteten og brukeropplevelsen enn vi hadde trodd på forhånd.

Fra første skjermbilde oppleves den nye iPad-en langt mer knivskarp, og sammenlignet med forgjengeren er forskjellen iøynefallende.

Ikke minst når man skal lese tekst, være seg nettsider eller e-bøker kommer den nye skjermen til sin rett. Mens pikselstrukturen blir irriterende synlig på vår gamle iPad.

Behageligere for øynene

Den nye skjermen er rett og slett langt mer behagelig for øynene, og leseopplevelsen begynner faktisk å nærme seg den man får med dedikerte lesebrett av typen Amazons Kindle, som benytter såkalt «elektronisk blekk».

Gode og høyoppløste bilder får også et betydelig løft med den nye Retina-skjermen. Ikke uventet sprudler skjermen i takt med at den tekniske kvaliteten på innholdet øker. Den nye iPhoto-appen for iPad ser for eksempel meget bra ut.

Selv om høyoppløst innhold gir det beste resultatet, gjør den nye iPad-en en god jobb med å skalere opp, og tilpasse innholdet til skjermen.

Skjønt man vil helt sikkert støte på innhold som ikke umiddelbart spiller på lag med den høye skjermoppløsningen. Eksempelvis sliter Aftenspotsens egen e-utagve av avisen. Det er nok en og annen app-utvikler og innholdsleverandør som må fram med skrutrekkeren...

Tyngre app-er

Verdt å merke seg i kjølvannet av den høyere skjermoppløsningen, er at app-er og innhold blir tyngre og mer plasskrevende. Siden Apple i kjent stil ikke lar deg utvide lagringskapasiteten med minnekort, kan det derfor være smart å vurdere en større utgave enn du kanskje først hadde tenkt.

Kjappere

Den nye iPad-en oppleves hakket raskere på alle mulige måter takket være sine økte prosessorkrefter, være seg firekjerners grafikkbrikke og en dobling av arbeidsminne fra 512Mb til 1 GB. Det vil nok spesielt de som kommer fra en iPad 1 merke.

Nytt kamera

Apple skryter av det nye kameraet som har fått en vesentlig høyere oppløsning enn tidligere. Og ja, den nye bildebrikken på 5 megapiksler gjør at det nå er mulig å skyte video i 1080p, men det er fortsatt slik at kameraet har sine begrensinger når det kommer til lysfølsomhet.

Vår erfaring så langt, er at dette er kamera som trives best i gode lysforhold og med stillbildemotivet mest mulig i ro.

Lagt på seg

Apple har ikke klart å lage den nye iPad-en mindre og lettere, den har snarere lagt litt på seg siden sist. 50 gram i vektøkning høres kanskje ikke så mye ut, men det merkes faktisk når man har den i hånden og sammenligner direkte med en iPad 2.

En aning tykkere har den også blitt, angivelig for å få plass til et større batteri. Apples ønske om å opprettholde batteritiden på 10 timer krever økte batteriressurser når baklyset skal ha fått flere dioder og økte prosessorkrefter trolig også krever sitt.

Og nei, LTE-mottakeren som sitter i den såkalte 4G-utgaven av den nye i iPad-en, er ikke kompatibel med LTE-frekvensene som brukes i Norge og Europa. Ei heller 800Mhz-båndet som på sikt vil bli åpnet(frekvensauksjonen lar vente på seg) for LTE her på berget, vil fungere med den nye iPad-en.

Oppsummering

I den grad man kan driste seg til en oppsummering kun etter noen få timers bruk, er det først og fremst den nye og høyoppløselige skjermen som imponerer og oppleves som en liten revolusjon på den nye iPad-en.

Den er rett og slett vanedannende, og det oppleves som en aldri så liten nedtur å gå tilbake til den gamle iPad-en vår. Du er herved advart.

De andre oppgraderingene er mer av typen evolusjon. Og ser du, bokstavelig talt, ikke poenget med den høyoppløste skjermen og en litt kjappere maskin, ja så vil nok mange leve godt med sin gamle iPad.

Skal du skal kjøpe ditt første nettbrett, har du aldri fått mer iPad for pengene. Men ikke glem at det finnes alternativer på markedet, som for eksempel Samsungs siste generasjon nettbrett.

NB! Vi kommer tilbake med en fyldig og mer omfattende test i løpet av neste uke.