• Det er bred enighet om at IMF ikke kan erstatte fraværet av en sterkere europeisk «brannmur», og IMF kan ikke gå videre uten at det foreligger klare planer fra Europa, sa USAs finansminister Timothy Geithner etter helgens G20-møte.

Forbundsdagen i Berlin avgjør i dag mandag om Tyskland skal støtte EUs forslag om å stille med nye 130 milliarder euro i krisepakke til Hellas.

Signalene fra tyske toppolitikere har vært blandet i forkant av avstemningen. Enkelte vil fokusere hardere på strammere budsjettdisiplin, og mener dette vil være nok til å gjenvinne tilliten i finansmarkedene. I tillegg mener de det er satt av tilstrekkelig med penger i ordningene som allerede eksisterer.

Enkelte frykter at de må ut med enda mer penger i fremtiden.

Samtidig kommer det signaler om at Berlin har myknet opp sitt standpunkt, og at tyskerne trolig vil si ja, skriver Reuters.

Peter Altmaier i Angela Merkels parti Kristendemokratene forventer at et bredt flertall stemmer for krisepakken, ifølge nyhetsbyrået AP.

IMF vil se penger

Etter helgens G20-møte i Mexico City ble det klart at USA, Storbritannia og andre økonomiske stormakter utenfor eurosonen ikke vil bidra med noe mer penger (via IMF) før eurolandene har gjort sitt.

— Det er bred enighet om at IMF ikke kan erstatte fraværet av en sterkere europeisk «brannmur», og IMF kan ikke gå videre med dette uten at det foreligger klare planer fra Europa, sa USAs finansminister Timothy Geithner, ifølge Reuters.

Geithner vedgår imidlertid at EU har klart å redusere risikoen for en økonomisk katastrofe.

Nederland og Finland, som også har vært blant de mest tvilende til nye krisemilliarder, har avstemninger senere denne uken.

Bare en av tre tyskere vil hjelpe

Tyskere er stadig mindre villige til å hjelpe kriserammede grekere:

Hele 62 prosent av befolkningen er mot å gi Hellas et nytt kriselån på 130 milliarder euro, eller nærmere 980 milliarder kroner. Det viser en ny måling fra Emnid Institute publisert i avisen Bild am Sonntag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

33 prosent er tilhengere av å vedta en ny kriseredning av Hellas.