Microsoft-gründer Bill Gates i stigende grad bekymrer seg over de manglende investeringene i forskning rettet mot landbruket. Det skriver han i sin årlige oppsummering, følge Forbes.

Stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, som han nå bruker mesteparten av sin tid på, har allerede donert 2 milliarder dollar (12 milliarder kroner) til å hjelpe fattige bønder med å øke produktiviteten.

Verdens største

Bill & Melinda Gates Foundation er verdens største veldedige stiftelse med 36 milliarder dollar i midler. Mesteparten av de 25 milliarder dollar som stiftelsen har brukt så langt har blitt gitt til offentlig helse, med 6 milliarder på vaksine ikke minst mot polio.

Gates har i mange år vært rangert som verdens rikeste mann, men har de siste par årene vært nummer 2, hårfint bak den meksikanske telemagnaten Carlos Slim.

Han betegner det som en forferdelig ironi at mesteparten av de rundt 1 milliard menneskene, som lever i ekstrem fattigdom og daglig må bekymre seg over om de vil ha mat neste dag, de lider på gårdene.

Gates mener verden må repetere den grønne revolusjonen fra 60— og 70-årene, hvor nye teknologier som nye frøvarianter av ris, hvete og mais økte matmengden og prisene gitt ned.

Moderat mengde penger

-Verden står overfor et valg. Hvis vi investerer en relativt moderat mengde penger, vil mange flere fattige bønder bli i stand til å brødfø sine familier. Hvis ikke vil en av syv mennesker i verden leve på kanten av hungersnød, skriver han i brevet.

Han synes det er ille å tenke på at bare 3 milliarder dollar er brukt på forskning på de syv viktigste avlingene i landbruket. Dette inkluderer1,5 milliarder dollar fra ulike land, 1,2 milliarder dollar fra private selskaper som Monsanto og Syngenta, og 300 millioner dollar fra et byrå knyttet til International Agricultural Research.

Kortvokst hvete

Gates trekker blant annet frem arbeidet til norskamerikaneren Norman Borlaug som et eksempel på hvordan man kan tenke nytt. Borlaug begynte sitt forskningsarbeid i Mexico på 1940-talle,t hvor han utviklet en kortvokst hvete som var tilpasset vekstforholdene i Mexico - og som førte til at landet ble selvforsynt med hvete.

Også i India og Pakistan utviklet han nye kornsorter. Til sammen regner man med at han kan ha reddet en milliard mennesker fra å dø av sult. Han mottok Nobels fredspris i 1970 for dette arbeidet.

Les Bill Gates` brev her: Årlig brev