— Dette var ventet. Striden som toppet seg nå, startet tilbake i januar. Det var egentlig ingen annen løsning enn det vi opplevde i går. Det er svært uheldig når en styreleder utfordrer den største eieren, slik Norvik gjorde overfor næringsminister Trond Giske, sier Salomonsen til NTB.

Han har ikke fått noen oppringninger fra opprørte medlemmer. Tonen er snarere at staten er en trygg og pålitelig majoritetseier.

Dragsug

Salomonsen tror ikke at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas går med i dragsuget etter Norvik.

Han sier det stormet atskillig mer rundt Baksaas i 2008, da en dokumentarfilm viste at Telenors underleverandører i Bangladesh brukte barnearbeidere.

— Det er ikke overraskende at det var TV 2-salget som er årsaken til Nordviks avgang. Når man går ut offentlig på den måten styrelederen gjorde, er det eieren som bestemmer. Hadde det vært en privat bedrift, ville styrelederen ikke sittet i særlig mange timer, sier Salomonsen.

Avklares i mai

Prosessen videre er at det 16. mai skal holdes generalforsamling og bedriftsforsamling. Det er det organet som velger styreleder.

Her stiller trolig de aksjonærvalgte representantene, som utgjør to tredeler, og de ansattes representanter med hver sin kandidat.

Salomonsen tror ikke India-satsingen til Telenor var avgjørende for Giskes tap av tillit til Norvik. Selv om Telenor står i fare for å tape milliardsummer, mener den konserntillitsvalgte at dette skyldes omstendigheter som selskapet ikke har rådd over.

Staten har dessuten støttet fremstøtet i India, og både Giske og statsminister Jens Stoltenberg har tatt opp saken med sine indiske motparter.

(©NTB)