Dette får du ikke bruke før i 2020

Startskuddet for det nye underjordiske bossnettet i Bergen er allerede to og et halvt år forsinket. - Pinlig, sier bystyremedlem Sondre Båtstrand.

16-9
GRAVEJOBB: Totalt 45 kilometer med rør skal håndtere bosset i Bergen sentrum. Fem kilometer med rør er allerede lagt ned gjennom Graveklubben, som her i Veiten.
  • Ingrid Fredriksen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Hvor lenge blir de vanlige bosspannene stående i Bergen Sentrum?

— De vil bli stående til bossnettet er klart, sier Laila Mjanger, daglig leder av Bossnett AS.

Problemet er bare at ingen BT har vært i kontakt med, kan gi noen klare svar på når den nye, underjordiske avfallsløsningen for Bergen sentrum er ferdig.

Forsinkelser

I desember 2008 sa bystyret i Bergen sa ja til å satse på bossnett som avfallsløsning for hele Bergen sentrum. Samme år opplyste BIR til BT at første trinn av systemet forhåpentligvis skulle være i drift i løpet av 2010. Laila Mjanger, daglig leder i Bossnett, sier noe av forsinkelsen skyldes bygging av den første terminalen der bosset skal sendes.

— Avklaring rundt Gassverktomten i Jekteviken har tatt mye lenger tid enn vi trodde. Vi jobber fortsatt med de siste avklaringer rundt denne tomten. Vi satser på endelig start på første del av bossnettet i midten av 2013, sier Mjanger.

Nettet er inndelt i tre soner, men foreløpig er det bare gjort bystyrevedtak på utbygging i områdene Møhlenpris, Nøstet/Engen og Rosenbergsgaten. Går alt etter planen vil totalløsningen for det nye avfallssystemet tidligst være ferdigstilt i 2020.

— Når har alle beboere i Bergen sentrum tilbud om Bossnett?

— Vi jobber med kommunen for å finne plass til terminaler, men kommunen tildeler ikke tomteareal. Dette må vi ut på markedet å finne selv. Det er vanskelig i sentrum. Det er derfor ikke mulig å si når alle disse boenhetene vil bli tilknyttet bossnettet, sier Laila Mjanger i Bossnett.

- Pinlig

BTmagasinet dokumenterte lørdag forskjellene på avfallsløsningene valgt for Bergen og Stavanger. Mens sentrumsgatene i Bergen fremdeles sliter med overfylte bosspann og dårlig returtilbud, har Stavanger satset på nedgravde separate boss-sug med kildesortering siden 2006.

— Det er pinlig at vi henger så langt etter. Når Stavanger har fått det til for seks år siden, er det ingen grunn til at vi skal vente i åtte år til. Fordoblingen av kapasiteten i forbrenningsanlegget er det klareste eksempelet på feilprioritering, sammen med en utrolig treg tilnærming til kildesortering. Plastsortering kom sent, og vi har fortsatt ikke matavfallsortering, sier Sondre Båtstrand, bystyremedlem for Miljøpartiet De Grønne.

Kaja Knutsdotter Fjørtoft, Leder i Framtiden i våre hender i Bergen, syns fremdriften på den nye avfallsløsningen er for treg.

— Jeg stiller spørsmålstegn ved hvor prioritert bossnettet er, dersom det tar minst åtte år å få det på plass. Det er jo en vinn-vinn situasjon som forenkler avfallshåndtering for både innbyggerne og kommunen, sier Fjørtoft.

- Krevende

Filip Rygg (KRF), byråd for byutvikling, klima og miljø, mener byggingen av bossnettet var mer krevende enn antatt da systemet ble vedtatt.

— Tomteavklaringene på terminalene var mer krevende enn vi tidligere var klar over. Og selve byggingen av bossnettet er komplisert og veldig krevende, sier Rygg.

Han syns selv prosessen går for tregt, men lover ingen midlertidige tiltak. Stavangers daglige søppeltømminger med el-biler for næringslivet, blir ikke innført i Bergen.

— Man har brukt all energien på den nye avfallsløsningen, så midlertidige løsninger har ikke stått høyt på dagsorden, sier Rygg.

Hva mener du om bossituasjonen i Bergen?

PLANER: Her kommer det nye underjordiske bossnettet i Bergen. Foreløpig er det bare gjort bystyrevedtak på utbygging av det blå nettet, i områdene Møhlenpris, Nøstet/Engen og Rosenbergsgaten. Forhåpentlig skal beboerne i dette området få tilbud om det nye avfallssystemet fra 2013. Rødt og grønt nett er enda ikke vedtatt. Totalløsningen står tidligst klar i 2020.
GUFFENT: Dette blir du ikke kvitt før i tidligst 2020. Overfylte bosspann vil være en del av sentrumsbildet helt frem til det nye bossnettet er ferdig.
Publisert
BT anbefaler

Overrasket over at pilotene ville legge seg

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. Etterforsker videoer av mann som poserte med pistol og rifle

  3. Sollaug (76) trudde ikkje ho hadde demens

  4. Drømmeår for intimkirurgen. Tidenes resultat i fjor.

  5. Overrasket over at pilotene ville legge seg

  6. Spesielt eitt spørsmål frå borna får sveitten til å sile hos Marit Kvamme-Vik