Mens regnet siler ned over det ganske land i fellesferien, kan vi iallfall skru opp varmen i panelovnene i visshet om at strømmen praktisk talt er gratis.

— Prisene har kollapset de siste to ukene. De aller fleste kundene til Lyse betaler nå 8-9 øre per kilowatt time, sier konserndirektør i Lyse, Ole Gabrielsen.

Det betyr at 99 prosent av Lyses kunder har fått et priskutt på to tredeler i løpet av to uker.

— Forklaringen er de fulle vannmagasinene og mye regn, sier Gabrielsen til Stavanger Aftenblad.

Lave priser til august

Han tror de lave prisene vil holde seg ei god stund framover, iallfall fram til august.

Også utover høsten vil strømprisen ligge lavt og langt under nivået de siste årene.

— Strømprisen blir høyere, men ikke høy. Selv om kraftprisen stiger 20 øre, vil strømmen fortsatt være billigere enn vanlig, sier Gabrielsen.

Stina Johansen i Nord Pool forteller at i sist uke kostet strømmen bare én fjerdedel sammenlignet med strømprisen på samme tid i fjor.

Billigst på fem år

— Vi må tilbake til 2007 for å finne like lave kraftpriser i deres område i landet, sier Stina Johansen, kommunikasjonssjef i Nord Pool.

Kraftbørsen Nord Pool selger strøm til energiverk i hele Norden. Nå om dagen gir de nesten strømmen vekk. 6,9 øre per kilowatt time kostet strømmen i sist uke. I fjor på samme tid kostet strømmen hos Nord Pool 27,8 øre per kWh.

I juni i fjor var Lyses beste tilbud på strøm 48,29 øre. I juni i år kostet strømmen 22,38 øre. I går var prisen 8,67 øre.

— Det har vært mye regn på Vestlandet de siste dagene og det er ventet at regnet skal fortsette til utpå dagen tirsdag, sier Thomas Væringstad, vakthavende hydrolog i NVE.

— Regnet bidrar til økt tilsig i vannmagasinene, sier Væringstad.Mer vann i magasinene betyr billigere strøm.

— Markedet er veldig væravhengig. Når vannstanden i magasinene er høy, slår det tilbake på prisene, sier Stina Johansen i Nord Pool.

Ifølge Bergens Tidende kan første halvårs strømregning for familier bli 3000 kroner lavere enn i fjor.

Mye snø i fjellet

Men det er ikke bare regnværet i sommer som forklarer de lave strømprisene.

Mye av forklaringen ligger også i den snørike vinteren vi har hatt i Rogaland og den seine våren som knapt har slått inn ennå. En treg vår og kald forsommer har gjort at snøsmeltingen har gått ekstra tregt i år. Derfor er det fortsatt store mengder snø igjen i fjellene, mye mer enn normalt.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter bildet.

Inntil for et par uker siden var det mindre vann enn normalt i vannmagasinene på sørvestlandet. Forklaringen var en kald, sein vår som forsinket snøsmeltingen. De siste to ukene har snøen for alvor begynt å smelte og det viser igjen i målingene. Sist uke var magasinfyllingen 2,1 prosent over den såkalte «meridianverdien», som er en normalfordeling basert på årene 1990 til 2011.

Året begynte med mye vann i magasinene etter at mange hadde fryktet en vinter med kraftmangel. I uke 1 hadde magasinene en fyllingsgrad på 78,9 prosent som er oppunder maksnivå (81,5 prosent)

Minimumsnivået ble nådd i uke 20 i mai med 37 prosent, noe som er lavere enn normalen for årstida.

De siste tallene er fra sist uke og viser at nivået er 69,3 prosent, som er 2,1 prosent over normalen for årstida.

Nå vil snøsmeltingen og nedbøren fortsette å fylle magasinene fram til oktober. Da vil temperaturen etter hvert bli så lav at nedbøren faller som snø. Den snøen blir ikke til kilowatt før til neste vår.