NorgesGruppen får mandag skriftlig pålegg om å gi Konkurransetilsynet fullstendig innsyn i hvordan matvaregiganten har gjennomført overtakelsen av ICA Maxi-kjeden.

Konkurransetilsynets leder Christine B. Meyer fastslår at det etter tilsynets mening foreligger et forbud mot å gjennomføre transaksjonen.

— NorgesGruppen er gjort kjent med vårt syn, men har ikke brydd seg med å ta hensyn til konkurranseloven, sier Meyer til NTB.

Meyer beskriver NorgesGruppens handlemåte som uklok.

Kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen sier at selskapet vil drøfte situasjonen i løpet av mandag, men at det til nå har vært eiendomsselskapet Lagopus som har hatt dialogen med Konkurransetilsynet.

— Det at vi nå får et pålegg direkte til NorgesGruppen endrer selvsagt på dette forholdet, sier Roskifte til NTB.

Matvaregiganten uenig

Til Dagens Næringsliv lørdag sier Roskifte at selskapet har foretatt grundige undersøkelser som konkluderer med at transaksjonen ikke begrenser konkurransen i dagligvaremarkedet.

Roskifte mener Konkurransetilsynet nå er i ferd med å gjennomføre en nytolkning av loven fordi det dreier seg om overtakelse av leiekontrakter på eiendom og ikke oppkjøp av bedrifter.

Han sier eiendomsselskapet Lagopus der NorgesGruppen eier en tredel mens Bjørn Rune Gjelsten og Petter Stordalen er blant de øvrige eierne, har behandlet saken overfor Konkurransetilsynet som en ikke meldepliktig overdragelse av leiekontrakter.

Omgår loven

Konkurransedirektør Meyer er imidlertid helt klar. Hun mener matvaregiganten etablerte et eiendomsselskap med Bjørn Rune Gjelsten og Petter Stordalen for å gi inntrykk av at det først og fremst er lokaler som overtas fra ICA Maxi.

I disse lokalene legger så ICA ned sin virksomhet mens det etter hvert dukker opp en Meny-butikk der alle de ansatte fra ICA vil bli tilbudt jobb.

— Vi mener dette er en meldepliktig overtakelse av et annet foretak og konstaterer at NorgesGruppen med vitende og vilje har forsøkt å omgå konkurranseloven. Dette er meget alvorlig når aktøren er så stor at den nesten kontrollerer 40 prosent av dagligvaremarkedet, sier Meyer.

Roskifte sier til NTB at det dreier seg om 22-23 butikklokaler hvor ICA Maxi drev. I 12-13 av disse vil det bli åpnet en Meny-butikk. På direkte spørsmål om det er tenkelig at Rema 1000 vil få åpne i et av de andre lokalene, sier Roskifte at det er en sak for Lagopus.

Vil vurdere

Konkurransedirektøren sier at tilsynet vil åpne sak dersom ikke NorgesGruppen nå følger pålegget om å gi en fullstendig melding. I mellomtiden mener Konkurransetilsynet at det foreligger et forbud mot å gjennomføre transaksjonen.

Meyer sier også at det forundrer henne at ikke NorgesGruppen heller ville samarbeide slik at tilsynet kunne ha vurdert de konkurransemessige virkningene av overdragelsen i de enkelte distriktene. Resultatet kunne blitt varierende fra region til region, sier Meyer.

Hun håper matvarekjempen vil rette seg etter pålegget og gå i dialog i stedet for konfrontasjon med Konkurransetilsynet.

JAMEN, HVA MED KONKURRANSEN: Konkurransetilsynets leder Christine B. Meyer har ikke fått svar.
SCANPIX