Skal du besøke en europeisk storby til høsten, kan det lønne seg å ta ut valuta nå.

For ikke siden januar 2003 har man fått flere euro for hver norske hundrelapp. Den laveste kursen noensinne som er registrert mot norske kroner er 7,21. I dag forventer Nordea Markets at kursen vil ligge mellom 7,24 og 7.29.

Kursen har falt såpass at man får merkbart mer for pengene i dag, sammenlignet med for ett år siden.

100 euro ekstra

Med et feriebudsjett på 10.000 kroner vil du i dag få 1388 euro til å bruke på mat, drikke og shopping. For ett år siden, med kurs på 7,8, fikk du bare 1282 euro.

Hvis du for eksempel skal betale 2000 euro for leie av et hus i Spania, måtte du for ett år siden ut med 15.600 kroner. Med dagens kurs betaler du bare 14.400 kroner.

For to år siden måtte du betale mer enn åtte kroner for hver euro. I dag slipper du unna med 7,2 kroner for én euro.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook.

Billig shopping i EU

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvor lenge denne trenden vil fortsette og om euroen vil kunne bli enda billigere.

— Euroen kan kanskje bli enda litt billigere, men det er snakk om noen øre. Så det er ikke dumt å kjøpe en del euro nå, dersom du skal til euroland i høst, sier Juel.

Det er ikke dumt å kjøpe endel euro nå, dersom du skal til euroland i høst. Sjeføkonom Steinar Juel.

— Det er ikke én spesiell begivenhet som har ført til at den norske kronen er så sterk i forhold til euroen. Men vi har sett gjennom sommeren at både den svenske og den norske kronen styrker seg mot euro. Det er stor interesse fra utenlandske investorer som vil plassere penger i Skandinavia, som anses som en trygg havn, sier sjeføkonomen.

Du kan se nærmere på kursutviklingen hos Norges Bank.

Dårlig nytt

Det som er glade nyheter for ferieglade nordmenn, er tilsvarende dårlig nytt for norske bedrifter som skal selge varene sine til landene i eurosonen.

Organisasjonen Norsk Industri peker på at euroen har styrket seg når det har kommet utsikter til løsning på eurokrisen.

De understreker at det ville være bra for norsk industri om eurosamarbeidet finner en løsning på krisen, slik at euroen igjen styrker seg.

DnB Markets mener imidlertid at kronekursen ikke er så sterk at det skaper bekymringer hos Norges Bank. Det er først og fremst mot euro at kronekursen har styrket seg. Hittil i tredje kvartal er kursen faktisk 0,4% svakere enn sentralbanken anslo i forrige pengepolitisk rapport.