«Nå går alt så meget bedre», var Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas’ hovedbudskap til analytikere og presse på gårsdagens kapitalmarkedsdag på Fornebu. Da inkluderte han også problembarnet India.

Mareritt

Så langt har milliardsatsingen i India vært et mareritt. I sommer måtte Stein-Erik Vellan gå som sjef i Telenors indiske datter Uninor som følge av den dårlige utviklingen. Telenors Asia-sjef Sigve Brekke tok over.

Pendler fra Bangkok

Brekke ukependler nå mellom Bangkok, der han bor, og India.

Han påpeker at siden juli har antall kunder økt kraftigere enn før. Bruken pr. kunde og inntektene har også økt.

— Er dere i rute nå?

- Det går i alle fall mye bedre nå, men vi vil helt klart ha mange og tøffe utfordringer fremover også, sier Brekke.

Den nye sjefen har blant annet innført nye prismodeller som er mer tilpasset den indiske forbrukeren, røsket opp i organisasjonen og innført premiering av dyktige forhandlere. Han er godt fornøyd med effekten så langt.

Står ved planen

Brekke står fast på de opprinnelige målene om 8 prosent markedsandel i India og nullresultat tre år etter lansering. Så langt synes dette å være langt frem. Bare i år regner Telenor med et driftsunderskudd før avskrivinger på inntil 5 milliarder kroner og markedsandelen er under 2 prosent. Han tror heller ikke Telenor vil bli nødt til å investere mer enn de rundt 20 milliarder kronene som tidligere er annonsert.

Sammenslåinger

Det er 14 aktører som har lisens på det indiske markedet i dag, men flere av dem har ennå ikke lansert tjenester eller er veldig små.

Det spås at sammenslåinger vil tvinge seg frem. Indiske eksperter har tidligere uttalt til Aftenposten at Uninor må være med på denne konsolideringen. Brekke er uenig i dette.

— Det er tre store og tre mellomstore mobiloperatører i India, de andre er små. Vårt mål er i første omgang å bli én av de tre mellomstore, det vil si nummer fire, fem eller seks. Det skal vi greie ved å vokse organisk. Vi er allerede nummer seks i en av regionene, sier Brekke.

Han medgir imidlertid at flere av aktørene snakker sammen.

- Vi følger med og lytter til det som sies, men vi tar ikke aktivt del i diskusjonene. Vi har større planer enn å bli en minoritetsaksjonær i et selskap, sier Brekke som også understreker at Uninor av regulatoriske årsaker uansett ikke kan delta i konsolideringen før om et drøyt år.

Flere analytikere har de siste ukene og månedene sagt at Telenor bør trekke seg ut av India.

- Har dere noen gang vurdert det?

— Svaret på det er nei. Vi har tenkt å være i India på langsiktig basis og vi er forberedt på at det kommer til å ta tid, sier Brekke som medgir at overgangen fra lansering til operasjonell fase har vært tøffere enn forventet.

AP-politiker

Brekke har tidligere jobbet for Forsvaret, vært politiker og forsker. Han er dermed ingen typisk «blådressmann».

- Er det en fordel eller ulempe å ha din type bakgrunn i en så næringslivsorientert jobb?

— Det er en fordel å kunne forstå politiske strømninger og de regulatoriske utfordringene. Dette er veldig viktig i Asia og prosessene er i stor grad de samme som i Norge. Det er en erfaring jeg drar stor nytte av. Det operasjonelle har jeg lært meg underveis, sier Brekke.