Burger King har sagt ja til et bud fra det lite kjente investeringsfondet 3G Capital, med rike brasilianere som de største enkeltinvestorene.

3G har betalt 4 milliarder dollar, litt over 20 milliarder norske kroner, for burgerkjeden, opplyser selskapet i en pressemelding.

Kjøpet er den største overtagelsen i restaurantbransjen i USA på minst et tiår. Prisen tilsvarer 24 dollar per aksje.

— Burger King er en av verdens mest kjent og respekterte merkevarer. Vi er glad for at 3G Capital anerkjenner verdien vi har skapt de siste årene, ved å revitalisere merkevaren og ekspandere bedriften, sier Burger Kings styreformann John W. Chidsey.

Aksjer i Coca-Cola

3G Capital er i amerikansk sammenheng et lite hedgefond, med litt over 1 milliard dollar (6,2 milliarder kroner) i plasseringer.

Fondet eier aksjer i blant annet Coca-Cola, Freia-eier Kraft og tobakksprodusenten Lorillard.

— Vi har stor respekt for Burger King som merkevare og den gode bedriften som ledelsen og de ansatte har bygget opp. Burger King er perfekt for 3G Capital, som har lang og solid erfaring med langsiktige investeringer i globale forbrukervarer, sier Alex Behring, partner i 3G Capital.

Burger King, som ble startet i 1954, har i dag over 12.000 hurtigmatrestauranter, spredt over hele verden.

Kjeden har slitt med salget de to siste årene. Finanskrisen har fått forbrukere verden over, og særlig i USA, til å kutte ned på restaurantbesøk.

Hovedrivalen, og verdens største burgerkjede, McDonalds, har også tapt på finanskrisen, men har kommet seg raskere tilbake enn hva Burger King har klart.

Over hele verden

Burger King hadde gått med store underskudd de foregående årene da de amerikanske oppkjøpsselskapene TPG, Goldman Sachs Capital Partners og Bain Capital i 2002 kjøpte den for 1,5 milliarder dollar av den britiske øl- og spritprodusenten Diageo.

De nye eierne satset på ekspansjon i nye vekstmarkeder som Kina, Brasil og Russland. I 2006 solgte oppkjøpsselskapene seg delvis ut med en fortjeneste på rundt hele 2 milliarder dollar, ifølge Financial Times, før Burger King igjen ble børsnotert.