Rhodos-ferien har kostet Rune Gamst Rolfsen og kona 400 uventede kroner før de har satt seg på flyet.

Ekteparet fra Bergen gjorde som ekspertene anbefaler: De tok ut euro i kontanter.

Makroøkonom Kyrre Aamland i DnB sa til DinSide.no forrige uke at du kan risikere at bankkort blir ugyldige i land som Spania og Hellas i sommer.

Rolfsen tok derfor ut penger i en Nordea-minibank på Flesland. Han betalte 30 kroner i transaksjonsgebyr. Det skriver bt.no.

Dagen etter ville Gamst Rolfsen ta ut ytterligere 200 euro i minibanken til Sparebanken Vest på kjøpesenteret Lagunen. Han fikk pengene, men det kostet 200 kroner i gebyr.

Klaget i skranken

Fordi han i tillegg ikke fikk ut så mye penger som han ønsket, trolig på grunn av en maksgrense på uttak, tok kona også ut kontanter, og måtte betale det samme.

Vi prioriterer egne kunder. Det står vi rakrygget på.

Hadde de vært kunder i Sparebanken Vest, ville prisen vært 50 kroner. Tar du ut penger hos Nordea på Flesland, koster det 30 kroner, uansett om du er kunde eller ikke.

— Det er rart at det skal være så stor forskjell, sier Rolfsen til bt.no.

Han gikk til banken og klaget uten at det hjalp.

— 30 kroner synes jeg var en fair pris, men 200 var drøyt, så jeg stilte meg opp i kø og ventet i en halvtime. Jeg ble bryskt avvist. Damen i skranken sa at de ikke gjøre noe med det, og at det fantes informasjon om dette i minibanken, sier Rolfsen.

Prioriterer egne kunder

Informasjonssjef Lars Ove Breivik forsvarer gebyret som Sparebanken Vest har hatt siden 2010.

— Vi prioriterer egne kunder. Det står vi rakrygget på. For de som ikke er kunde i Sparebanken Vest, er det 200 kroner i gebyr, mot 50 kroner for kunder. Vi informerer om dette på nettet og på skjermen i minibanken. Det går også an å avbryte transaksjonen, sier Breivik.

Han hevder at de ikke tjener på gebyret, og at de ikke har fått spesielt mange klager.

— Isolert sett er kontanter noe av det dyreste banken holder på med. Kontanthåndtering er ikke noe vi tjener penger på, og Norges Bank kritiserte faktisk nylig at gebyrene er for lave. Dermed velger vi å prioritere egne kunder, slik at de betaler mindre. Vi satser også på tilgjengelighet for egne kunder, slik at du kan gå inn på kontoret for eksempel på Rong i Øygarden, ta ut valuta og betale 50 kroner, sier Breivik.

— Gebyret til Sparebanken Vest er over seks ganger så stort som Nordeas. Hvordan er det mulig?

— Jeg vet at Nordea tar 30 kroner i gebyr hvis du tar ut valuta på Flesland, men de satser på trafikknutepunkter og jeg tror ikke de har valuta i minibanker i sentrum for eksempel.

Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!

Satser på knutepunkter

Nordeas informasjonssjef Thomas Sevang bekrefter at de satser på trafikknutepunkter.

— Det er naturlig å satse på knutepunkter som Oslo S, Flesland og andre steder. Vi driver valutahåndtering effektivt, og det reflekteres i prisen, sier Sevang til bt.no.

Rune Gamst Rolfsen har i hvert fall lært.

— Det blir Fana Sparebank neste gang. Man lærer så lenge man lever, sier han.