I fjor ble verden vitne til den mest dramatiske kjernefysiske ulykken siden Tsjernobyl-katastrofen i april 1986.

Jordskjelvet og den etterfølgende katastrofale tsunamien i Japan utløste en kjernefysisk nedsmelting og radioaktive utslipp fra Fukushima-atomkraftverket på landets vestkyst.

Fikk kritikk

Fremdeles er 53 av landets 54 atomreaktorer avslått etter at naturkreftene rystet landet for over ett år siden.

Myndighetene i landet måtte tåle sterk kritikk for at det ikke var beredskapsplaner for hvordan atomanleggene skulle være dimensjonert for å motstå en tsunami.

På Fukishima-anlegget slo bølgen ut samtlige av de fire sikkerhetsbarrierene som skulle sørge for at reaktorenes kjølesystem fortsatt fungerte.

Etter katastrofen besluttet Japans regjering at alle atomreaktorer skulle settes i standby-modus — og ikke startes igjen før de hadde gjennomgått tilsyn og nødvendige stresstester.

Jordskjelvet som rammet Japan 11. mars i fjor hadde en styrke på 9,0 og utløste en tsunami som tok minst 16.000 liv. Fremdeles er 3000 savnet, og 160.000 evakuering fra områdene rundt Fukushima Daiichi atonkraftverk, som fikk store skader da kjølesystemet sviktet og reaktor 1,2 og 3 smeltet ned.
REUTERS/KYODO

Haster å få produksjonen i gang igjen

Det har blitt en stor utfordring for et land som fikk 30 prosent av strømforsyningen fra atomkraft, og problemene har kommet på toppen av de enorme utgiftene landet har som hatt følge av de store skadene etter jordskjelvet og tsunamien.

Derfor ønsker regjeringen nå å få strømproduksjonen ved anleggene i gang igjen, skriver det japanske nyhetsbyrået Nikkei.

Det siste døgnet har det vært samtaler mellom statsminister Yoshihiko Noda og tre av hans ministre, og temaet var hvorvidt to reaktorer ved Kansai-anlegget i Fukui-provinsen skulle startes opp igjen.

Disse reaktorene har nylig fått godkjentstempel av japanske tilsynsmyndigheter etter en stresstest.

Industribedrifter advarer

Kraftdistributøren Kansai Electric, som eier anlegget, har advart om at det kan bli nødvendig med strømrasjonering til sommeren dersom atomreaktorene ikke settes i drift igjen.

Samtidig har store industribedrifter som Komatsu, som er verdens nest største produsent av anleggsmaskiner, advart om at de vil flytte større deler av produksjonen utenlands om myndighetene ikke kan garantere en stabil strømforsyning.

Ifølge den japanske avisen Sankei skal regjeringen fatte en endelig beslutningen innen utgangen av uken. For å få startet anleggene vil trolig regjeringen også be om oppslutning fra de lokale myndighetene i atomanleggenes nærområde.