For tredje dag på rad stiger de asiatiske børsene. En enorm lettelse preger markedene som gjorde sitt største byks på tre uker.

Også Oslo Børs åpner solid fra start etter tre dager på rad med stigning. Hovedindeksen har nå passer 400-grensen. Det er så langt omsatt aksjer for 900 millioner kroner. og hovedindeksen er opp 1,95 prosent til en kurs på 401,54.

Industrigruppen Wilh. Wilhelmsen leder an oppgangen med en kursstigning på 5,45 prosent. Storebrand og DNB følger også tett med en oppgang på nærmere firer prosent.

Dermed følger Oslo Børs i fotsporene til hva som preget de asiatiske børsene i natt. Den japanske Nikkei-indeksen er opp 1,84 prosent, Hang Seng i Hong Kong opp 2,29 mens den brede Topix-indeksen er opp 1,85.

Nyheten om at Merkel ga etter for presset, åpnet pengekranen mot Italia og Spania. Det har løftet de asiatiske børsene frem i løpet av natten. EU-ledernes enighet om å bruke 120 milliarder kroner til vekst fyret ytterligere opp den positive stemningen.

Befriende Spania-løsning

— Det er veldig viktig, sier Jonathan Garner, sjefstrateg hos Hong Kong-baserte Morgan Stanley, til Bloomberg.

— For Hellas var problemet at statene som kom inn og reddet landet satte seg selv foran de eksisterende kreditorene. Dette svekket umiddelbart kvaliteten på den greske statsgjelden. Nå vet vi at det heller ikke vil skje i Spania, og det er absolutt gode nyheter, sier Garner.

Pen sluttspurt på Wall Street

Bevegelsene i markedene så man allerede i går kveld da Wall Street og Dow Jones-indeksen løftet seg betraktelig mot slutten av dagen etter at det begynte å svirre rykter om at EU jobbet med konkrete tiltak for å lette Italias og Spanias muligheter til å skaffe seg nye lån.

Da dette ble bekreftet senere tok Asia over optimismen. Utviklingen senket frykten for en eskalering i statsgjeldskrisen, hvilket MSCI Asia Pacific indikerer med en oppgang på1,5 prosent.

Oslo Børs fortsatte i går en svak oppgang etter den formidable onsdagen som med en oppgang på 2,5 prosent var den nest beste børsdagen hittil i år.

Laksefest på børsen

Den sektoren på Oslo Børs som har gått desidert best den seneste tiden er sjømataksjene som også fredag leder an børsrallyet. Oppdrettselskapet Salmar og Cermaq har fredag en formidabel utvikling og er frem henholdsvis 4,75 og 4,36 prosent.

Lakseanalytiker i Norne Securities, Anders Gjendemsjø, beskriver en ekte bullstemning på sjømatindeksene i sin ferske lakserapport.

— Etter en flat uke forrige uke har de fleste selskapene nå hatt en fantastisk uke. Lerøy er i tet med en oppgang på 17 prosent fulgt av Bakkafrost og Salmar. Siste måneden er også imponerende med Lerøy og Marine Harvest opp henholdsvis 31 og 35 prosent, skriver Gjendemsjø.

Dermed viser analytikerne virkelig å ha truffet blink når de før kursoppgangen har anbefalt kjøp av lakseaksjer mer begge hender.

Følg oss på Facebook!