• Det ser nesten absurd ut, sier direktør.

Hotel Bergen Brygge har hatt opprydningsaksjon onsdag kveld. Midt på gaten utenfor hotellet på Bradbenken i Bergen sentrum står det kassevis med gamle fjernsynsapparater.

229 hotellrom samt fellesområder skal oppgraderes.

— Det er eldgamle Grundig-TV-er, rundt 15 år gamle. Vi har fått klager, ja. Gjestene vil ha det digitalt. De vil plugge inn pc og se egne filmer, sier direktør Dag Djupesland ved Thon-hotellet til bt.no.

— Jeg har vært og sett selv. Der ser nesten absurd ut, med TV-er i bøtter og spann, sier han.

Sparer 60 prosent strøm

Han vil ikke si hvor mye utskiftningen koster, men hotellsjefen regner med å spare 60 prosent på strømmen når de får inn 238 nye LED-skjermer.

LED er siste mote, med et panel med flytende krystaller foran en lyskilde. Fordelene med denne teknologien er ikke bare lavere strømregning, men mer lys per piksel, og ved bruk av sidebelysning kan også skjermene gjøres tynnere.

— Vi er de siste i Thon-kjeden som skifter. De andre i Bergen gjorde det for ett år siden. Vi har ventet på energiskjermer, sier Djupesland.

Til slutt fikk hotellet rett og slett problemer med å få tak i nye TV-er av samme type, eller å reparere museumsgjenstandene.

— De er gamle, slitne og hadde dårlig bildekvalitet. De går i stykker. Vi har fått tilførsel fra andre hoteller i kjeden, men nå var vi begynt å gå tom siden alle de andre har byttet, sier direktøren.

Ikke bare å hente

Hvis du trodde det nå var fritt frem for å hente seg en TV, tar du feil. Et eget firma har fått oppdraget med å sende alt til gjenvinning.

— Det er forholdsvis strengt. Mottaksstasjonene er redde for at folk skal ta ut kobberet og pælme resten i naturen, sier hotelldirektøren.