Hovedindeksen ved Oslo Børs gikk rett opp ved åpning klokken ni i dag. Da var fasiten til presidentvalget i USA for lengst kommet. Sittende president Barack Obama vant og hadde allerede holdt sin første tale som nyvalgt president.

Litt over elleve er hovedindeksen ved Oslo Børs opp 0,5 prosent.

Oppgang er det også på de andre børsene i Europa. London-børsen er opp 0,36 prosent. I Tyskland er børsen i Frankfurt opp 0,5 prosent og i Paris er oppgangen på 0,8 prosent.

Samtidig som børsene stiger har dollaren svekket seg etter at seieren var sikret for Obama, skriver økonominettstedet Bloomberg. Mot norske kroner er dollaren ned 0,14 prosent og kursen ligger nå på 5,71. Renten på amerikanske statsobligasjoner falt fire basispunkter til 1,71 prosent etter at valget var avgjort. I tillegg stiger prisene på metall.

Økonomisk stup venter

— Obamas gjenvalg er et kortvarig pluss for markedene fordi det fjerner usikkerhet, men det generelle landskapet har ikke endret seg, sier Tatsushi Maeno, investeringssjef i PineBridge Investments Japan, til Bloomberg.

Nå venter det såkalte «fiscal cliff», eller «det økonomiske stupet». Det forårsakes av at budsjettkutt og betydelige skatteøkninger for til sammen 600 milliarder dollar innføres fra nyttår om ikke politikerne i USA blir enige.

Demokrater og republikanere har nemlig inngått en avtale om slike automatiske tiltak. Det har de gjort av frykt for en gjeldskrise som vil følge av det gapende budsjettunderskuddet og en enorm gjeld. Den er nå kommet opp i over 90.000 milliarder kroner. Frykten er at kombinasjonen av budsjettkutt og skatteøkninger fører til ytterligere økonomiske nedgangstider og sender landet inn i resesjon.