De gamle sedlene ble ugyldige som betalingsmiddel for flere år siden, men fremdeles ligger pengesedler med bilder av norske storheter som Aasmund Olavsson Vinje, Camilla Collett, Edvard Grieg og Christian Magnus Falsen rundt i norske hjem.

Verdiløse fra 1. november

I år er siste mulighet til å tømme skuffer, skap og madrasser for gamle, oppsparte midler i form av papirkontanter og løse dem inn hos Norges Bank. Fra 1. november blir sedlene verdiløse. Og det er store verdier det er snakk om.

— Våre anslag tyder på at det finnes 600.000 tusenkronesedler, 160.000 500-kronesedler, 120.000 hundrelapper og 1,6 millioner 50-kronesedler, sier kommunikasjonsrådgiver Kari-Anne Røisgård til Aftenposten.no.

Store summer

Totalt har sedlene en verdi på 772 millioner kroner.

- Det er store verdier totalt. For dem som ikke visste at de er i ferd med å gå ut er det på tide å veksle inn, sier hun.

Fra 1. november er de kun verdt papiret de er trykket på.

— Sedlene som blir levert inn blir makulert, forteller Røisgård.

- Hvor tror dere alle disse sedlene kan ha blitt av?

— Vi har ingen spesielle antakelser, men regner med at de største sedlene ligger hjemme som sparemidler i en safe eller et annet lurt sted, sier Røisgård.

Blir neppe godt investeringsobjekt

Det er heller ingen spesiell grunn til å ruge på sedlene i tro om at de vil bli verdifulle samleobjekter i fremtiden.

— Det er selvsagt opp til mynthandlere å avgjøre, men med så store volumer er det vanskelig å se for seg, sier Røisgård.

Sedlene kan veksles inn ved hovedkontoret til Norges Bank i Oslo, ved NOKAS-kontorene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø - eller ved enkelte banker.

Det finnes mer informasjon på Norges Banks nettsider.