Det er tall fra Statistisk sentralbyrå, korrigert mot konsumprisindeksen, som viser at prisene på klær og skotøy i Norge er halvert i tidsrommet mellom 1999 og 2012, skriver Vårt Land.

På 50-tallet brukte nordmenn 15 prosent av inntektene sine på klær, mens i dag utgjør klesutgifter bare rundt 4 prosent, viser statistikken.

Grusom ulykke i Bangladesh

Økningen i klesimporten kommer samtidig som forbrukerne på nytt har fått innsyn i arbeidsvilkårene til noen av dem som jobber med å sy klær.

I helgen omkom minst 111 kvinner i en brann i en tekstilfabrikk i Bangladesh. Kvinnene på nattskiftet hevder ledelsen låste portene og kommanderte dem tilbake i arbeid da fabrikken begynte å brenne.

Samtidig har svensk TV4 avslørt at tekstilarbeidere i Kambodsja får en lønn på tre kroner timen.

Flere store internasjonale klesskjeder får klærne sine sydd i slike lavkostland. Klærne blir billigere fordi de produseres i land med helt andre lønnsvilkår enn i Norge. Når de blir billigere, kjøper vi også mer.

— Lik i lasten

— Klærne vi kjøper har lik i lasten, mener Ingunn Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og ekspert på nordmenns klesvaner.

— Det er naivt å tro at klærne blir så billige uten at det går ut over dem som produserer dem, sier hun og ber nordmenn om å endre sine klesvaner.

— Vi trenger ikke flere, men bedre klær for å bli velkledd. Hvis vi kjøper klær av bedre kvalitet, og dermed betaler det det koster å produsere et plagg, vil både miljø og tekstilarbeidere få det bedre, mener Klepp.