Les også:

Den økonomiske veksten er i ferd med å stanse helt opp i de store vestlige industrilandene. USA og flere av EU-landene balanserer på kanten av nye nedgangstider.

Dette er bakteppet når sentralbanksjefer, finansfolk og akademikere fra de rike landene denne uken møtes i den amerikanske fjellstaten Wyoming.

Bernankes tale

I finansmarkedene er det knyttet stor spenning til om USAs sentralbanksjef Ben Bernanke er innstilt på å sette i gang seddelpressen for å få fart på amerikansk økonomi. Bernanke skal tale fredag.

USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) har i to omganger siden finanskrisen i 2008–09 brukt nærmere 1500 milliarder dollar (over 8000 mrd. kr) til å kjøpe opp statlige gjeldspapirer (stats— og boliglånsobligasjoner). På denne måten har bankene fått frigjort kapital som de kan låne ut for å stimulere økonomien.

Dette kalles på fagspråket kvantitativ lettelser i pengepolitikken (på engelsk: Quantitative easing eller QE). Det blir populært omtalt som å trykke penger.

Nullrente

Normalt stimulerer sentralbanken økonomien ved å senke renten. Men når renten er senket til tilnærmet null, slik tilfellet er i dagens USA, er slik oppkjøp av statsgjeld et alternativ.

Etter rentemøtet i USA tidligere denne måneden varslet Bernanke at Fed er innstilt på å videreføre en tilnærmet nullrente i ytterligere to år.

Å øke pengemengden i samfunnet ved å kjøpe opp statlige gjeldspapirer er omstridt også fordi det kan utløse en fare for ukontrollert prisvekst.

— Dette er ingen magisk kule, sier sjeføkonomen Tom Porcelli i RBC Capital Markets, som eies av Canadas største bank, Royal Bank of Canada, til avisen Financial Times.

Han sier det er en utbredt forventning blant hans kunder om at Fed i løpet av kort tid kommer til å lansere et tredje oppkjøpsprogram av statspapirer, det som i finansverdenen omtales som QE3.

«Farligere»

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen mener et QE3 ikke er nok.

— Verden er blitt et mye farligere sted å være enn den var for bare få uker siden. Pengepolitikken må tilpasses den nye virkeligheten, og sentralbankene må inngå et forpliktende samarbeid over landegrensene, sier han til nettavisen E24.no.

Den norske sentralbanksjefen Øystein Olsen deltar på det årlige seminaret i Jackson Hole-dalen i Wyoming som arrangeres av den amerikanske sentralbanken.

Finansskatt

Også på denne siden av Atlanteren foregår det møtevirksomhet for å få fart på økonomien i eurolandene.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble og hans franske kollega François Baroin møttes i går i Paris for å drøfte gjeldskrisen i eurosonen. De skulle gi mer konkret form til forslag fra forbundskansler Angela Merkel og president Nicolas Sarkozy om en egen skatt på finanstransaksjoner i EU-området.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det ventet det at Baroin og Schäuble vil legge frem et felles forslag om transaksjonsskatten i begynnelsen av september.