Èn mann ble mandag arrestert siktet for korrupsjon. Onsdag ettermiddag ble ytterligere to arrestert.

I tidsrommet 2003 til 2005 skal Unibuss ha kjøpt inn 58 busser fra den tyske rutebussprodusenten MAN. I siktelsen fremgår det at den en mennene skal ha mottatt 1,1 millioner, mens en av de andre skal ha mottatt 3,1 millioner. Det er ukjent hva den tredje siktede har tjent på handlingen.

— Saken etterforskes videre med avhør av impliserte og gjennomgang av beslag. Personen som ble pågrepet mandag ble løslatt tirsdag etter avhør, skriver Christian Stenberg, politiadvokat ved Finans- og miljøkrimseksjonen, Oslo politidistrikt i en pressemelding

Les også:

I følge VG skal de to lederne ha krevd henholdsvis 58.700 kroner (7590 euro) og 79.500 kroner (10.290 euro) i bestikkelser for hver eneste buss de sørget for at Unibuss (tidligere Sporveisbussene), som er heleid av Oslo kommune, kjøpte inn.

De tre hadde riktignok ikke fullmakt til å avslutte handelen, men dro ned til Tyskland for å forhandle blant annet pris. MAN skal da ha tilbudt smøring. Mennene fra Unibuss skal ha takket ja.

— Jeg kan kun bekrefte at dette er en korrupsjonssak. Noe beløpsstørrelse vil jeg ikke kommentere, sier politiadvokat Christian Stenberg til Aftenposten.

Stenberg vil ikke utelukke at flere kan bli arrestert i saken.

Erkjenner delvis straffeskyld

Mannen som skal ha mottatt mest penger skal delvis ha erkjent forholdene.

— Han har delvis erkjent straffeskyld. Han sier at han ikke har påvirket bussinnkjøpene, men innrømmer samtidig at han har tatt imot penger han ikke skulle ha tatt imot. Han ønsker nå å ta sin straff, og samtidig legge alle kort på bordet, forteller mannens advokat Fredrik Sollie til Aftenposten.

Sollie vil ikke gå innpå hvorfor MAN ønsket å gi mannen penger om det ikke skulle påvirke busskjøpene.

- Det jeg kan si er at beløpet er mye mindre en det som fremgår i siktelsen, og det skal vi greie å dokumentere, sier Sollie.

Skandaleselskap

Saken oppstod som følge av en større korrupsjonssak i Tyskland der selskapet MAN SE har vedtatt en bot på omtrent kr. 1,2 mrd. En av de domfelte personene har i den tyske dommen gitt opplysninger om at hans korrupte handlinger også har vært rettet mot et kommunalt transportselskap i Oslo.

Hele 20 sjefer har i alt blitt sparket fra MAN siden 2009.

Unibuss har selv avdekket forholdet takket være tips fra Tyskland som ledet til interne undersøkelser.

Les mer om det her:

Utro tjener skuffer

I dag forteller kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen at Unibuss fortsatt er følelsesmessig preget av situasjonen.

— Selv om vi er fornøyd med å ha avdekket situasjonen, er det hele veldig skuffende.

- Hvordan kan dette skje?

— Det vil etterforskningen gi svar på, men det er uansett vanskelig å gardere seg mot en utro tjener. Utover det vil jeg ikke kommentere en sak som er under etterforskningen.