Store forskjeller i tannlegelønnen

Publisert Publisert

STORE SPRIK: Listen over tannlegenes inntekter i fjor viser store forskjeller. De høyeste inntektene for privatpraktiserende tannleger ligger rundt tre millioner i skattbar inntekt. Foto: HELGE SKODVIN (foto)

  • Dette viser vel at jeg ikke er så flink med skatt og slikt, sier Cecilie Gjengedal, som i fjor tjente best av tannlegene i Bergen.
  • Kari Pedersen
  • Hans K. Mjelva
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Gjengedal er i spesialist i oralkirurgi og er forbauset over å befinne seg på inntekststoppen. Ikke bare tjener hun best, hun betaler også mest skatt. I fjor var den skattbare inntekten like over tre millioner kroner, mens hun betalte 1,5 millioner kroner i skatt.

— Så lenge jeg har til salt i såret og kan betale regninger, tenker jeg ikke over hvor mye jeg tjener, sier hun med en liten latter.

- Salt i såret?

— Ja, det var vel grøten. Uansett. Jeg jobber mye, reiser mye og tenker mer fag enn inntekt. Heller ikke holder jeg høye priser, for meg er det viktigere at pasienten får god behandling. Jeg vet om kolleger med bedre råd, så dette viser vel at jeg ikke så flink til å skrive av utgiftene som mange andre, sier hun.

I sin privatpraksis som oralkirurg driver Gjengedal et enkeltmannsforetak som leier stol og tjenester på en klinikk. Dessuten jobber hun deler av uken ved Odontologisk klinikk.

I år deler Gjengedal tiden sin mellom privatpraksisen og jobb som stipendiat. Stipendiatstillingen er ikke høyt lønnet, så plassen på inntektstoppen regner hun som et engangstilfelle.

Store sprik

Listen over tannlegenes inntekter viser store sprik fra Gjengedals tre millioner, ned i bare noen får hundre tusen kroner skattbar inntekt.

Hva som er gjennomsnittlig inntekt for en privatpraktiserende tannlege er vanskelig å si noe om, sier kommunikasjonssjef Morten Harry Rolstad i Den norske tannlegeforening.

- Er tannlege et høyinntektsyrke?

— Vi håper jo det, sier Rolstad og legger til:

— Tannlegene er så ulikt organisert. Noen har egen praksis, mens andre er ansatt på en klinikk eller driver enkeltmannsforetak. Noen jobber bare deler av uken. Derfor er inntektsforskjellene store.

Snitt hos fylket er 600.000

Fylkestannlege Arne Åsan forteller at tannlegene i det offentlige tjener i snitt vel 600.000 kroner. Lønns- og arbeidvilkår hos fylkeskommunen er konkurransedyktige nå, konstaterer han.

— For tiden har vi gode søkertall, sier Åsan.

Fylkeskommunen opererer endatil med høyere lønninger for tannlegene som jobber utenfor pendleravstand til Bergen. Her er minstelønnen ca. 560.000 kroner, mens minstelønnen i og rundt byen er 480.000 kroner.

— Dette gjør vi for å skape stabile forhold ute i distriktene. Det skal svi litt økonomisk å søke seg fra utkanten tilbake til byen, sier Åsan.

Navnene på denne tannlegelisten er hentet fra Forbrukerrådets prisoversikt for tannleger som jobber i Bergen. Navnelisten kan være ukomplett, men BT har ikke lyktes å få ut mer fullstendig oversikt over private tannleger i Bergen, hverken fra Statens autorisasjonskontor eller Den Norske Tannlegeforeningen. Finner du ikke din egen tannlege på listen, er det mulig å logge seg inn på nettsiden til skatteetaten og søke der.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Det har én spesiell grunn.

  2. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut. Jeg er en fighter.

  3. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

  4. Dette liker Lars Arne Nilsen dårlig: – Et bergensfenomen

  5. Hun håpet brann­alarmen skulle gå, så hun fikk slippe. Til slutt bestemte Weronica (19) seg.

  6. «Skal sjåførane få høgare løn, må du og eg betale meir»