Kina og Russland benytter seg av nettspionasje for å stjele til seg amerikanske forretnings— og teknologihemmeligheter. Det fremgår av en offisiell amerikansk etterretningsrapport som ble lagt frem for den amerikanske kongressen i går, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge rapporten "Foreign Spies Stealing US Economic Secrets in Cyberspace", kan dette true amerikansk velstand og sikkerhet.

Det pekes på at store mengder sensitiv informasjon ligger lagret i datanettverk, og at fremmede inntrengere raskt kan få tilgang på store mengder data. Risikoen for å bli oppdaget er liten da denne typen nettspionasje er vanskelig å oppdage, heter i rapporten.

Kina og Russland navngis

Både etterretningstjenester, store bedrifter og enkeltindivider skal angivelig bruke stadig større ressurser på å stjele amerikansk teknologi verdt millioner av dollar.

-Kinesisk og russisk etterretningstjeneste angriper vår forskning og utvikling, sier Robert Bryant, sjef for USAs kontraetterretning (Office of the National Counterintelligence Executive)

Selv om det bare er Kina og Russland som nevnes ved navn, hevder rapporten at det i tillegg er mange andre land som benytter seg av nettspionasje i jakten på amerikanske forretnings- og teknologihemmeligheter.

Kineserne er de mest aktive i bruken av denne typen økonomisk spionasje.