Høyeste oljepris på over to år: Sammenlignet IEA-rapport med «La La Land»

Analytikere la merke til en spesiell kommentar fra Saudi-Arabias energiminister på Opec-møtet. Samtidig fortsetter oljeprisen å stige.

Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud sammenlignet en mye omtalt rapport fra Det internasjonale energibyrået med filmen «La La Land» på Opec-møtet denne uken. Rapporten viser hva som må til for å kutte til utslippene fra oljebransjen de neste tiårene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ett fat av nordsjøoljen Brent, som brukes som referansepris på oljehandelen globalt, var på det høyeste 71,96 dollar torsdag morgen.

Sist gang prisen hadde en høyere toppnotering, var i mai 2019.

Utviklingen i oljeprisen siden våren 2019.

Gjenåpning av økonomien etter pandemien har vært med å trekke oljeprisen opp godt over 70 dollar fatet.

Oljeanalytikere trekker også frem det nylige Opec-møtet, der oljekartellet og samarbeidsland ble enig om å beholde de planlagte produksjonsøkningene for juni og juli.

«La La Land»

Den mest minneverdige delen av møtet til Opec+ var da Saudi-Arabias oljeminister kalte IEAs ambisjoner om netto nullutslipp for en «La La Land»-oppfølger, mener analytiker Louise Dickson i Rystad Energy.

– Jeg må uttrykke mitt synspunkt om at rapporten er en oppfølger til «La La Land»-filmen. Hvorfor skal jeg ta den seriøst, sa Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud ifølge Reuters.

«La La Land» er en amerikansk romantisk filmmusikal.

– Det reiser mange viktige spørsmål om hvordan Opec+ vil regulere tilbudet etter at den nåværende avtalen utløper i april 2022, sier Dickson i en markedskommentar.

Det internasjonale energibyråets (IEA) plan for netto nullutslipp i 2050 legger blant annet opp til at det ikke trengs noen nye olje- og gassfelt etter 2021, noe som i så fall vil ramme oljeproduserende land som dem i Opec.

– Det var dagens sitat, men jeg legger ikke så mye mer i det, er oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets sin kommentar når E24 spør om hans oppfatning av «La La Land»-referansen fra Saudi-Arabias oljeminister.

Etterspørselen henter seg inn

Oljeanalytiker Louise Dickson i Rystad Energy.

Martinsen i DNB Markets sier den viktigste faktoren til at oljeprisen har steget den siste tiden er gjenåpning, først og fremst i USA og Europa.

– Etterspørselen kommer kraftig tilbake i USA, og man ser konturene av det samme i Europa, sier Martinsen til E24.

Mobiliteten har økt ganske betraktelig i Europa de siste tre ukene, forteller Martinsen, noe som er veldig gunstig for oljeprisen.

Oljeanalytiker Louise Dickson i Rystad Energy advarer på sin side om overoptimisme og peker på at det fortsatt er usikkerhet rundt hvor fort oljeetterspørselen vil hente seg inn.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Opec med hånden på rattet

Martinsen i DNB sier at verden vil komme til å trenge mer olje fra Opec-landene fremover.

– Opec sitter med hendene på rattet og kan stramme inn så mye de vil. De må på banen for å øke produksjonen ganske vesentlig, sier Martinsen. 

Han sier spørsmålet er hvor «grådig» Opec vil være. 

– Oljeprisen kan bare stige og stige, men Opec må se på hvor stor oljepris verdensøkonomien tåler, sier Martinsen. 

Han forklarer at Opec ved å sende lite olje ut i markedet ødelegger for verdensøkonomien, ettersom høyere kostnader ved å forbruke olje flytter kjøpekraft fra hele verden og distribuerer den til noen få oljeproduserende land.

Usikkerhet om Iran-avtale

Usikre faktorer i oljemarkedet nå er smittesituasjonen i India og den ventede atomavtalen med Iran, som drøyer ut i tid.

Martinsen sier markedet har ventet på en atomavtale med Iran, ved at USA skal komme inn i avtalen og lette på sanksjoner. Først var det ventet en avtale på bordet i forrige uke, så denne uken.

– Nå øker risikoen for at avtalen kan skli ut i tid eller ikke bli noe av i det hele tatt, sier Martinsen og forteller at det prises inn mindre sannsynlighet for å få Iran-olje inn i markedet.

Dickson mener på sin side at prisoppgangen kan ha en «utløpsdato», som for øyeblikket er usikker, og viser til at vi snart kan få et gjennombrudd i forhandlingene om atomavtalen og at Iran kan åpne kranene – noe som kan presse oljeprisen nedover.

IEAs plan for å nå klimamålene: – Kanskje den største utfordringen for menneskeheten noensinneDette bør du vite om oljeprisen og Irans atomavtale
Publisert: