Ny kapital til Fjellstrand

Storaksjonær Hans-Martin Gravdal fra Bergen har skutt inn ny kapital og blir eneaksjonær i hurtigbåtverftet Fjellstrand på Omastrand i Kvam herad.

  • Jan I. Eliassen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

I fjor gikk verftet i minus på grunn av et svakt marked for mellomstore hurtigbåter, og opprydning etter prosjekter der verftet bygget for egen regning.

Administrerende direktør Sverre O. Arnesen karakteriserer markedet for bygging av mellomstore hurtigbåter som svakt. Verftet har kun tre kontrakter ved utgangen av første kvartal i år, hvorav to mindre fartøyer for HSD Sjø AS.

— Vi bearbeider en del prosjekter for hurtigbåter og andre aluminimunskonstruksjoner. Noen av disse prosjektene er i sluttfasen. I tillegg ser vi på nye satsingsområder, forteller Arnesen.

Selv om markedet er svakt og oppdragene ikke hagler inn som forsyningsskipsbyggerne nå opplever, er Arnesen optimistisk.

God økonomi

— Vi har god økonomi. Hans-Martin Gravdal har sikret oss nødvendig likviditet og økonomisk styrke. Tidligere lån til Fjellstrand er omgjort til aksjekapital og egenkapitalprosenten er styrket fra 16 prosent ved inngangen til 2005 til 28,6 prosent innen kort tid når Gravdal har gjennomført omleggingen av lån til egenkapital. Resultatet av dette blir 12,5 millioner kroner i ny egenkapital.

Fra og med 2006 fremstår Fjellstrand AS som et refinansiert og styrket driftsselskap direkte under Gravdal-selskapet Cinus AS. Ifølge styret styrker det både den finansielle siden og konkurranseevnen.

Totalkapitalen i Fjellstrand AS var ved utgangen av 2005 på 148,8 millioner kroner, sammenliknet med 216,6 millioner året før.

Ikke nok oppdrag

Selskapet hadde ikke tilstrekkelig med oppdrag til å holde full sysselsetting gjennom hele 2005. Driftsinntektene sank fra 229,9 millioner i 2004 til 144,1 millioner i 2005.

Årsresultatet svekket seg fra pluss 5,7 til minus 4,6 millioner i fjor.

— I tillegg til det svake markedet for bygging av mellomstore hurtigbåter i vårt hovedsatsingsområde hadde vi loftsrydding og avskrev all gammel moro. Vi har opp gjennom årene satset en del på bygging av fartøyer for egen regning og etablert oss som redere. Dette gjorde vi for å sikre sysselsettingen, men det har koset oss altfor mye, og i fjor solgte vi oss ut av disse prosjektene, forklarer Arnesen.

— Hvordan takler dere det dårlige markedet for bygging av hurtigbåter i Fjellstrand-størrelsen?

— Vi ser på andre prosjekter, f.eks. å være med i anbud om bygging av ulike konstruksjoner i aluminium. Men slik vi ser det vil etablering av et nytt større verft for bygging av store passasjer- og godsferger, skipsreparasjoner, diverse utrustningsoppdrag og service være det rette for å sikre videre virksomhet. Det er og vil bli stor etterspørsel etter slike store ferger, mener Arnesen.

Motstand mot verft

— Dere har møtt motstand fra lokalt hold for etablering av et slikt verft på Neshalvøyen, finnes det alternativer, f.eks Ålvik hvis Bjølvefossen blir lagt ned?

— Vi er avhengige av relativ kort avstand mellom nåværende verft og det planlagte nye verftet. Vi er dessuten avhengig av relativt flatt område til byggehall og oppstillingsområde/utelagring for skrogmoduler og annet. I Ålvik er det bratte fjellet ned mot sjøen. En etablering der vil kreve store sprengningsarbeider og riving av bygningsmassen der Bjølvefossen holder til. Det vil bli så kostbart at verftet ikke vil være konkurransedyktig. Det alternativet kan vi bare glemme, sier Arnesen.

SKAL BESTÅ: Det er planen at dagens Fjellstrand AS (bildet) skal bestå som byggeverftet for de skipstyper og størrelser verftet i dag bygger. Det planlagte nye verftet skal bygge og re-parere store skip. ARKIVFOTO: TOR HØVIK
Publisert
BT anbefaler

Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

Bare et fåtall får nye lokaler.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mann til sykehus etter trafikkulykke i Alver

  2. Ikkje alle kan rekne med å få gratis sjølvtest. Sjekk kva som gjeld og kvar du får tak i dei.

  3. 33 evakuerte fikk tilbud om hotell etter brann i Bergen sentrum

  4. Smitte i familien? Dette er reglene som gjelder nå.

  5. Hver kveld får hun høre ordene som får henne til å kjempe videre

  6. Brått er tre barn blitt foreldre­lause. Tante er ikkje i tvil om kva ho må gjere.